• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Експорт зернових з України може бути на рівні минулого сезону
    Опубликовано: 2022-04-10 11:22:23

    Експорт зернових з України може бути на рівні минулого сезону

    В березні 2022 р. аналітики ІА «АПК-Інформ» знизили очікуваний експорт зернових культур у 2021/22 МР до 44 млн тонн

    Це на 29% нижче за лютневу оцінку (59,2 млн тонн) та на 3% поступається показнику сезоном раніше (45,4 млн тонн).

    Як зазначили експерти, від початку 2021/22 МР до воєнного вторгнення РФ на територію України для пшениці та ячменю минуло 7 місяців сезону. За такий період у середньому за останні 5 сезонів експортувалося близько 80% та 89% від загального експорту даних культур відповідно. Для кукурудзи минуло 5 місяців, за цей час на зовнішній ринок відвантажувалося в середньому 53% від загального експорту зернової. В 2021/22 МР по відношенню до наших лютневих оцінок було експортовано 81% пшениці, 95% ячменю та 60% кукурудзи.

    Внаслідок військового нападу РФ на Україну було повністю зупинено роботу морських портів, через які у мирний час відвантажувалося на зовнішній ринок близько 99% всіх партій зерна. Активізація торгівлі залізничним транспортом через західні кордони дала можливість дещо запустити експорт зерна, але пропускна здатність прикордонних переходів значно нижча за перевалювання в портах, до того ж подальший експорт пшениці та ячменю з України залізничним транспортом обмежується відсутністю попиту ЄС на них.

    «Враховуючи вищезазначене, оцінку експортного потенціалу пшениці знижено на 19% – із 22,5 млн тонн у лютому до 18,3 млн тонн у березні, ячменю – на 5%, до 5,7 млн тонн проти близько 6,0 млн тонн, а кукурудзи – на 36%, з 30,0 млн до 19,4 млн тонн», - резюмували аналітики.
    https://agropravda.com/
    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.