• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ціни на пшеницю активно зростають: причини
    Опубликовано: 2022-02-22 17:09:19

    Після оголошеного Росією відведення частини військ від кордону з Україною біржові котирування почали опускатися, проте вчорашні обстріли з важкої артилерії по всій лінії розмежування на Донбасі призвели до чергового стрибка цін на нафту, кукурудзу та пшеницю. Водночас основні фундаментальні чинники продовжують тиснути на ринок пшениці. Про це повідомляє graintrade.com, пише agronews.ua.

    Єгипетський GASC на тендері 17 лютого придбав 180 тис т румунської продовольчої пшениці за ціною 318 $/т FOB або 338,55 $/т C&F, яка на 10,4 $/т FOB або 10,3 $/т C&F нижча, ніж на торгах 28 січня.

    Найдешевшими на тендері були пропозиції української пшениці з ціною 315,3 $/т FOB, проте перемогу отримала румунська пшениця завдяки нижчій вартості фрахту та відсутності можливих проблем з відвантаженням, які можуть виникнути в разі агресії Росії проти України. Ціни пропозицій французької пшениці перевищували 321,34 $/т FOB, тому на тлі високої вартості фрахту вона програла конкурентну боротьбу з чорноморською пшеницею.

    Експерти МСГ Індії підвищили прогноз виробництва пшениці в країні у 2021/22 МР до 111,3 млн т, що перевищить торішні 107,8 млн т та прогнозовані USDA у лютому 109,5 млн т.

    Міжнародна Рада по зерну IGC збільшила оцінку світових кінцевих запасів пшениці на 2 млн т до 278 млн т внаслідок зниження прогнозу споживання.

    Березневі ф’ючерси на чорноморську пшеницю на біржі в Чикаго вчора виросли на 0,75 $/т до 310 $/т, проте за тиждень втратили 3,2% ціни на тлі падіння попиту через загрозу вторгнення Росії до України.
    Державна агенція Алжиру ОАІС на тендері 16 лютого придбала 700 тис т продовольчої пшениці з поставкою у квітні за ціною 345,5-346,5 $/т C&F, яка на 2,5-3,5 $/т C&F нижча, ніж на торгах минулого тижня. Окрім чорноморської та аргентинської була придбана і французька пшениця, яку довго не купували через політичні суперечки між країнами.

    Попри низькі темпи експорту ціни на пшеницю в ЄС залишаються стабільними, оскільки їх підтримує політична напруга між Україною та Росією, що є основними конкурентами з продажу пшениці.

    Березневі ф’ючерси на європейську пшеницю на паризькій Euronext виросли на 2 €/т до 265 €/т або 301,2 $/т.
    У США пшениця подорожчала на 1-2% слідом за сусідніми ринками сої та кукурудзи, та на даних про пожвавлення експорту. За даними МСГ, за тиждень експортні продажі пшениці з США виросли до 118 тис т, а фактичний експорт – до 411,6 тис т, що є максимумом останніх 18 тижнів.

    Березневі ф’ючерси виросли:

    на 6,43 $/т до 293,2 $/т на м’яку озиму SRW-пшеницю в Чикаго,
    на 5,51 $/т до 302,4 $/т на тверду озиму HRW-пшеницю в Канзас-Сіті,
    на 2,02 $/т до 351,7 $/т на тверду яру HRS-пшеницю в Міннеаполісі.

    Потужні опади у США в регіонах вирощування озимої пшениці знижують вплив посухи на рослини, проте дефіцит вологи зберігається, тому стан посівів, імовірно, буде гіршим, ніж торік.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.