• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Борги ДПЗКУ уряд буде виплачувати до 2027 р.
    Опубликовано: 2022-02-14 12:34:29

    Борги ДПЗКУ уряд буде виплачувати до 2027 р.

    Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що уряд є гарантом за кредитом Державної продовольчо-зернової корпорації перед китайським Ексімбанком - за його словами, якщо компанія не платить – спрацьовує суверенна гарантія на черговий платіж.

    Про це він сказав в інтерв'ю ЕП.

    На питання, що ДПЗКУ допустила дефолт, а уряд є гарантом і що робитиме уряд далі, Марченко відповів:

    "Уряд є гарантом – заплатимо. Це все проста технічна історія. Є компанія, є суверенна гарантія. Компанія не платить – спрацьовує суверенна гарантія, і ми платимо. Далі застосовуємо примус до цієї компанії".

    "У тому вигляді, у якому компанія існувала десять років, – це предмет кримінальних розслідувань проти осіб, які зловживали, які використовували кредити. Це окреме важливе питання. Думаю, правоохоронні органи мають конкретно зацікавитися цим кейсом і розібратися, чому, як, хто, коли і куди подів кошти кредитів", - додав він.

    На питання, чи можуть китайці попросити черговий платіж, а можуть сказати: "Дайте 900 мільйонів доларів", міністр відповів: 

    "Ні, такого немає. У нас гарантія на черговий платіж. Ми це перевіряли, ми черговий платіж виплачуємо. Такі умови підписаних договорів, іде гарантування чергового платежу".

    Раніше Мінфін повідомив ЕП, що переказав замість Державної продовольчо-зернової корпорації 2,5 млрд грн виплати за кредитом перед китайським Ексімбанком.

    У відомстві нагадали, що згідно кредитного договору між ДПЗКУ та Ексімбанком Китаю погашення відбувається щопівроку: 21 січня та 21 липня. 

    З суми у 96,4 млн доларів, яку корпорація повинна була сплатити Китаю 21 січня, державний трейдер сплатив лише 8,8 млн доларів. Решту платежу у сумі 87,6 млн доларів було сплачено Міністерством фінансів в рамках держгарантії – це близько 2,5 млрд грн. Переказ відбувся 21 січня.

    В грудні 2012 року ДПЗКУ отримала 1,5 млрд доларів кредиту від "Ексімбанку Китаю" під державну гарантію України на поставки українського зерна до Китаю.

    https://agropravda.com/

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.