• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Українські селекціонери вивели новий сорт безалкалоїдного люпину
    Опубликовано: 2021-12-31 09:26:54

    Українські селекціонери вивели новий сорт безалкалоїдного люпину

    На Волині виведено новий сорт люпину, насіння якого можна вживати в їжу. Про це повідомили в Національній академії аграрних наук.

    Над створенням сортів жовтого люпину багато років працюють селекціонери Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту картоплярства НААН. Серед виведених тут рослин є такі, котрі можна використовувати на сидерат, а також і на корм худобі. Наприклад, широко відомі такі сорти жовтого кормового люпину як Рокинський 58, Волинський 1, Волинський 82, Надійний, Прип’ятський, Гетьман, Світязь. Всі вони високоврожайні, Прип’ятській відрізняється стійкістю до фузаріозу, а Світязь узагалі визнаний Національним стандартом України.

    Як розповіла заступниця директора з наукової роботи станції Оксана Пузняк, продукція дослідних полів популярна не лише в Україні. До науковців приїжджають трейдери, що закуповують насіння люпину для продажу за кордон. Виявляється, там його використовують, в тому числі, і в харчовій промисловості – замість сої. Міжнародна експертиза підтвердила, що насіння не має шкідливих речовин, до того ж не є трансгенним. Попит на таку продукцію з кожним роком зростає, проте, дослідна станція не може забезпечити виробництво великих її партій за браком посівних площ.

    Зате науковці можуть створити нові сорти, які краще підійдуть для використання в харчових цілях. Саме такий сорт з’явився нещодавно. Він лише недавно переданий до Державного сортовипробування і навіть ще не має затвердженої назви. Але цей люпин – білий.

    Цікаво, що матеріал для нового сорту виявили в результаті розщеплення, яке сталося в рослин жовтого люпину. Серед посівів помітили екземпляри з іншим кольором квіток – блідо-рожевим чи блідо-ліловим, із зеленуватим відтінком. Насіння з них зібрали, посіяли, потім отримані рослини почали схрещувати з іншими видами і сортами. Експерименти показали, що потомство тих перших незвичайних екземплярів має бажані ознаки й непогані перспективи введення у виробництво. Таким чином, в результаті селекції і з’явився новий сорт білого люпину. Насіння у нього білого кольору, не містить алкалоїдів. На відміну від сої, в ньому також немає антипоживних речовин. 

    – Побачимо, як він спрацює в Україні і які дасть показники, – говорить Оксана Пузняк. – Сподіваємося, що буде новий білий безалкалоїдний люпин, який замінить сою в харчовій промисловості. І я гарантую, що він не буде гіршим за сою.

    Вчена звертає увагу на те, що люпин має багато переваг. Адже його можна вирощувати на бідних, кислих, піщаних ґрунтах. І він на них не просто добре вдається, а й щедро збагачує землю азотом. Особливо бажана ця бобова культура у сівозмінах тих господарств, де сіють багато соняшника і ріпаку. Після цих рослин, які виснажують землю, люпин здатен відтворити ґрунт, повернути йому родючість.

    Також люпин є кормовою культурою, яка дає потужну зелену масу. Тож безалкалоїдні сорти затребувані на підприємствах, де розвивають тваринництво. 

    https://agropravda.com/

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.