Попит на рибу, морепродукти та продукти аквакультури в Україні зростає. Хоча купити мідії, кальмарів та креветки магазини здебільшого пропонують у замороженому чи приготованому до вживання вигляді. Про це повідомляє SEEDS, пише agronews.ua.
Це зумовлено віддаленістю від місць вилову та складнощами з транспортуванням. Утім, за бажання, можна поласувати і свіжими креветками, адже в Україні з’являються підприємства, що спеціалізуються на їх вирощуванні. Наприклад, Артем Дєдков з Чернігова вирощує на продаж прісноводних малайзійських креветок.
Креветкову ферму підприємець облаштував у приміщенні колишнього заводу. Годує мальків та дорослих креветок лише натуральними кормами. Наразі у раціоні ракоподібних сезонні гарбуз та кабачок. Це овочі з власного городу підприємця.
Креветок Артем Дєдков привіз із Малайзії кілька місяців тому. Облаштував для них басейни з приладами для регулювання температури води.
Прісноводні малайзійські креветки можуть виростати вагою до 500 грамів. Утім, товарних ракоподібних вирощують до 100 – 200 грамів. Для цього потрібно близько чотирьох місяців.
Артем Дєдков планує збільшувати обсяги виробництва та розширювати ферму. Також підприємець збирається облаштувати на фермі кухню, де можна буде готувати креветок та влаштовувати дегустації.
Наразі кілька креветкових ферм також працює в Узині на Київщині. Перше таке господарство в місті заснували волонтер Олексій Слєпньов разом з другом ветераном АТО. Потім вони поділилися досвідом з місцевими жителями і в Узині функціює вже кілька креветкових ферм. Олексій Слєпньов безкоштовно навчає своїй справі ветеранів АТО та дарує їм мальків креветки для започаткування власної справи.
Инф. agronews.ua
agrinews.com.ua