• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Вітчизняні цукровики потребують державної підтримки
    Опубликовано: 2021-10-25 17:45:27

    Вітчизняні цукровики потребують державної підтримки

    Федерація роботодавців спільно з іншими національними об'єднаннями бізнесу звернулась до Уряду і Парламенту з пропозиціями передбачити у державному бюджеті кошти для державної підтримки цукрової галузі та зменшити негативний вплив на промисловість зростання цін на енергоносії.

    Роботодавці звертають увагу на зростаючі ризики значного скорочення виробництва і зайнятості в галузі. Ключові причини - зростання цін на природний газ та електроенергію.

    Посівні площі під цукровими буряками за останні роки постійно зменшувалися і сьогодні становлять близько 200 тис гектарів. У 2021 році працювали лише 27 із 32 цукрових заводів. Частина підприємств не були забезпечені сировиною у необхідних обсягах для виконання технологічного циклу (90 діб). Це спричинило збитки.

    Забезпечення переробки цукрових буряків та виробництво цукру у поточному році потребує закупівлі цукровими заводами щонайменше 300 млн куб метрів природного газу.

    Стрімке зростання ціни на природний газ для промислових споживачів у поточному році, яке відбулося і продовжується, змусить виробників значно підвищити оптово-відпускні ціни на цукор білий, вироблений із цукрових буряків. Частина цукрових заводів взагалі не зможуть здійснювати переробку цукрових буряків. Сільгоспвиробники зазнають збитків, адже частина врожаю не буде реалізована і перероблена.

    Роботодавці закликають Уряд і Парламент передбачити у Державному бюджеті на 2022 рік кошти на дотацію виробникам цукрових буряків та вжити заходів з мінімізації негативного впливу зростання цін на природний газ для промислових споживачів.

    Надання державної підтримки дозволить сільгоспвиробникам зберегти і збільшувати обсяги площ під цукровими буряками, забезпечувати переробників сировиною, збереже робочі місця.

    Довідково. Витрати фермера сьогодні складають понад 42 тис грн без ПДВ на 1 гектар посіву цукрових буряків.

    За середньої урожайності 370 ц з одного гектару ціна за одну тонну цукрових буряків складає 1200 грн і є нерентабельною.

    Виробництво, зокрема, таких культур як рапс, пшениця, соняшник є більш привабливим для фермерів, оскільки не потребує таких великих затрат і, відповідно, є більш рентабельним у порівнянні з цукровим буряком.

    https://agropravda.com/

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.