• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Імпорт двох овочів зріс у 2 рази
    Опубликовано: 2021-09-03 17:07:33

    Домінуюче становище у постачаннях огірків та помідорів в Україну займають виробники Туреччини, а головний обсяг імпорту припадає на період з січня по травень. Про це повідомляє УКАБ, пише agronews.ua.

    Україна постійно нарощує обсяги імпорту свіжих овочів, а найбільш розповсюдженими овочами для українського столу, окрім картоплі, є помідори та огірки. Якщо раніше дані культури в свіжому вигляді споживали лише в сезон, то зараз збільшилося споживання протягом цілого року. Про це повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу».

    «В Україні не дуже розповсюджене вирощування овочів в теплицях в холодні місяці, так як затрати на енергоносії для обігріву самих теплиць не дозволяють вирощувати конкурентоспроможну по ціні продукцію. Економічно доцільніше імпортувати помідори та огірки з Туреччини, яка має більш сприятливий клімат для вирощування овочів в теплицях. Саме на цю країну припало 79% імпортних поставок помідорів та 83% огірків в 2020 році», – пояснила наростання динаміки ввезення овочів Світлана Литвин, аналітик УКАБ.

    При цьому, в Україні вирощування огірків та помідорів в основному відбувається в господарствах населення, а частка промислового виробництва незначна. За останні 5 років обсяги виробництва помідорів були на рівні 2,2-2,3 млн тонн, з яких них близько 34% виробляється промисловими підприємствами. Огірків вирощується близько 1 млн тонн, з яких лише 4% припадає на промислове виробництво. Загалом, лише 10% помідорів та 25% огірків вирощуються в теплицях.

    Тому, протягом останніх 5 років імпортні поставки помідорів та огірків збільшилися в 2 рази. У 2020 році було імпортовано 87 тис т помідорів та 21 тис т огірків.

    Імпортні поставки овочів мають чітко виражену сезонність, яка пов’язана з внутрішнім виробництвом – пік надходжень імпортних помідорів припадає на травень, коли потреба в свіжих овочах в населення зростає, але внутрішня пропозиція ще недостатня. Щодо огірків, то їх максимальну кількість завозять взимку. Мінімальні поставки обох овочів спостерігаються в червні-жовтні, коли є достатня внутрішня пропозиція.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.