• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Як реалізувати переважне право на викуп землі орендарем
    Опубликовано: 2021-07-14 11:06:03

    Переважне право на викуп землі орендарем було в нашому законодавстві й раніше – в Законі України «Про оренду землі» та Цивільному кодексі. Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко, пише agronews.ua.

    Але для того, щоб мінімізувати ризики реалізації цього права після старту земельної реформи, власникам і орендарям варто знати, що:

    ✅Переважне право може бути тільки в орендаря. Ті, хто користуються землею на підставі договору емфітевзису чи іншого договору, не мають такого права.

    ✅Переважне право можна реалізувати лише якщо ділянка продається. Якщо вона відчужується даруванням, внесенням до статутного капіталу чи іншим способом, переважного права в орендаря немає.

    ✅Власник має зареєструвати у нотаріуса намір продати ділянку не пізніше ніж за 2 місяці до дня укладення договору купівлі-продажу землі. Проте, навіть без реєстрації наміру орендар сам може повідомити власника про те, що має намір викупити його ділянку.

    ✅Після реєстрації наміру власника продати, нотаріус зобов’язаний письмово повідомити про це орендаря.

    ✅Орендар може першочергово купити ділянку, якщо виплатить ціну, за якою вона продається. Тобто, власник може продати ділянку іншому покупцю, не орендарю, лише дорожче ціни, запропонованої орендарю.

    ✅Для реалізації переважного права орендар і власник повинні з’явитися до нотаріуса в дату і час, призначені для укладення договору. Якщо орендар не з’явиться до нотаріуса вчасно, вважатиметься, що він відмовився від свого переважного права.

    Разом з тим, я закликаю власників ділянок не поспішати розпоряджатися ними. Земля – це найбільш цінний ресурс, який постійно буде збільшуватися в капіталізації – зростатиме ціна не лише за вартість, а й за її оренду.

    “Саме розумне й ощадливе землеволодіння збагатить Україну й кожного українця!”, – впевнений Роман Лещенко.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.