• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Україні вивели новий сорт часнику
    Опубликовано: 2021-07-02 18:03:54

    Зиновій Сич із Білої Церкви Київської області один із селекціонерів, які створили новий часник Айдер. Цей сорт родить 12 тонн із гектара. Про це повідомляє Газета по-українськи, пише agronews.ua.

    В Україні вивели новий сорт часнику Айдер. Він стійкий до хвороб і шкідників. Низькорослий, тому його садять густіше і збирають більший урожай із малої площі. Головки виростають до 50 г.

    “За зразок взяли світові стандарти. Сорт мав бути економічно вигідний, щоб його вирощували не лише господарі, а й фермери. Айдер таким вийшов — родить 12 тонн із гектара”, — розповідає Зиновій Сич, 65 років, доктор сільськогосподарських наук із Білоцерківського національного аграрного університету.

    Для Айдеру треба вибрати прогріте світле місце не біля картоплі й цибулі. У них спільні хвороби, можуть заразити майбутній урожай. Підходять грядки після гарбузів, кабачків, огірків, капусти або гороху.

    Якщо ділянка глиниста, її слід розпушити річковим піском. Його потрібно хоча б 10-літрове відро на квадратний метр. Так до корінців краще дійдуть повітря й вода.

    Зубці розкласти в рядках у шаховому порядку. Так коріння не переплітатиметься і рослини не заважатимуть одна одній. Засипати землею та мульчею з торфу. Це допоможе часнику краще зійти, підживить паростки і зволожить ґрунт.

    “Якщо дотрималися цих правил, виросте часник, не гірший за європейський, — каже Сич. — Українським фермерам треба зважати на досвід Іспанії, яка на 30 відсотків забезпечує Європу овочами. Там господарі об’єднуються із сусідами і складають докупи капітал. Український фермер боїться компанії”.

    Часник викопують у липні. Стиглість видно за стрілками з насінням. Якщо дати їм дозріти — не буде врожаю.

    “Вершки листочків починають жовтіти, а нижнє листя всихає, — розповідає Людмила Григорак, 56 років, із села Звенигород Чортківського району Тернопільської області. — Як довше потримати, головки розпадаються на зубці й починають проростати. Такий до зими не долежить”.

    У викопаного часнику обрізує головки від бадилля й просушує в коморі. Горище не підходить, бо у спеку попечеться. З висохлих зчищає верхню луску.

    Часник не кладуть в панчохи чи торбу. А закопують в попіл у картонних коробках. Коса хоч і краще виглядає, але не захищає часник від засихання. Насипають у коробку попіл, щоб покрив дно. Кладуть часник. Присипають на 2 см попелом. В стінках ящика роблять отвори шилом. Накривають кришкою і ставлять у темне місце.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.