• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Як достроково розірвати договір оренди землі: роз'яснення
    Опубликовано: 2021-05-17 09:03:20

    Договір оренди землі можна достроково розірвати за згодою сторін, а також за рішенням суду.

    Законодавство передбачає можливість дострокового розірвання договору оренди землі на вимогу однієї зі сторін. У Координаційному центрі з надання правової допомоги при Міністерстві юстиції роз'яснили, в яких випадках це можна зробити.

    Підстави для розірвання договору оренди
    Договір оренди землі можна достроково розірвати за згодою сторін, а також за рішенням суду.

    Можливість розірвання договору за згодою сторін передбачена частиною 3 статті 31 закону "Про оренду землі". У такому разі кожна сторона має право вимагати від іншої відшкодування збитків.

    Дострокове розірвання договору оренди землі за рішенням суду регулюється статтею 32 закону "Про оренду землі" і є можливим у таких випадках:

    - сторони не виконують обов'язків, передбачених умовами договору (орендна плата не сплачується або вноситься несвоєчасно чи не в повному обсязі; земля використовується не за цільовим призначенням; земля передається орендарем в суборенду без дозволу орендодавця тощо);

    - об'єкт оренди пошкоджений або знищений, що перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки.

    Судовий спосіб розірвання договору оренди землі реалізується шляхом подання відповідного позову до суду з аргументацією підстав для визнання договору недійсним.

    Розірвання договору оренди в односторонньому порядку
    Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається (якщо інше не передбачено договором).

    Тобто лише у випадках, коли така можливість передбачена умовами договору, можна ініціювати розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку.

    Коли стане можливою купівля-продаж землі сільгосппризначення
    З 1 липня 2021 року набере чинності закон, який передбачає відкриття ринку землі сільськогосподарського призначення в Україні.

    З цієї дати земельні ділянки сільськогосподарського призначення зможуть купувати фізичні особи-громадяни України (лише до 100 га в одні руки). Переважне право на придбання надаватиметься тим, хто орендує землю з 2010 року.

    Громадяни інших держав поки не матимуть права купувати сільгоспділянки в Україні (до проведення відповідного референдуму).

    З січня 2024 року купувати землю сільгосппризначення зможуть і юридичні особи (але не більше 10 000 га).

    Банки зможуть отримувати землю у власність лише як заставне майно. У випадку переходу до банку прав власності на земельну ділянку як заставне майно фінустанова повинна буде продати її за два роки.

    ЛIГАБiзнесIнформ

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.