• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Стало відомо, як змінилися ціни на банани
    Опубликовано: 2021-05-08 13:07:38

    Світовий ринок бананів зазнав низку потрясінь: деякі ЗМІ навіть розмірковують про швидке та цілковите зникнення фруктів. Крім того, ціни на банани скрізь високі. Про це повідомляє freshplaza, пише agronews.ua.

    Середня ціна бананів найбільше підскочила в Росії – в півтора рази, і зараз вони продаються на російському оптовому ринку за середньою ціною 1,44 долара за кг. У той же час, лише в Центральній Азії, де ціни традиційно високі через його логістичну віддаленість, банани дорожчі, ніж у Російській Федерації. Зараз вони реалізовуються в середньому по 1,57 дол. / кг та 1,99 дол. / кг відповідно в Таджикистані та Узбекистані.

    Тим часом банани в Білорусі в середньому на 25% дорожчі, ніж минулого року  (в середньому 1,31 дол. / кг), а в Польщі та Грузії ціни зросли в середньому на 21%. Найменше зросли ціни в Молдові, Україні та Таджикистані – лише на 9% на молдавському ринку та по 6% в Україні та Таджикистані.

    Що сприяє зростанню цін на банани в усьому регіоні Східної Європи та Центральної Азії? Пропонуємо проаналізувати ситуацію в Еквадорі – ключовому постачальнику бананів,  на світовому ринку в цілому.

    Восени 2019 року в Еквадорі були серйозні соціальні протести, що уряду навіть довелося перенести столицю в інше місто, а саму країну просто паралізувало. Кілька місяців потому почалася пандемія COVID-19, яка буквально спустошила країну, поставивши її на межу гуманітарної катастрофи. В результаті, за даними місцевого Центрального банку, на які посилається ВВС, економіка країни впала на 8% у 2020 році.

    Стрибаюча економіка країни, швидке поширення COVID-19, а також різке зниження оптових цін на банани через ослаблення світового попиту в 2020 році не допомогли банановій галузі в Еквадорі. Крім того, на якість та експорт еквадорських бананів сильно вплинуло виверження вулкана Сангай у вересні, яке повторилося в березні 2021 р. Як результат, після рекордного експорту бананів у 2020 р. Експорт з Еквадору знову впав у перші місяці 2021 року.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.