• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Світ за 2020 рік втратив млн га тропічних лісів
    Опубликовано: 2021-04-02 16:09:49

    У 2020 році зросли темпи знищення світових лісів. Загалом торік в тропіках було втрачено 12,2 мільйона гектарів лісового покриву, що на 12% більше, ніж у 2019 році. Про це повідомляє Суспільне, пише agronews.ua.

    Згідно з даними Університету Меріленда і платформи онлайн-моніторингу Global Forest Watch, втрати лісів були вищими за середні показники за останні 20 років, при цьому 2020 рік став третім роком з найбільшим рівнем знищення лісів з 2002 року. За минулий рік було втрачено щонайменше 42 000 кв км деревного покриву в основних для планети тропічних регіонах.

    Втрати були особливо серйозними у вологих тропічних лісах, таких як Амазонка, Конго і Південно-Східна Азія. Ці ліси життєво важливі як поглиначі вуглецю в регулюванні глобального клімату, а також для їх незамінних екосистем. За даними Інституту світових ресурсів (WRI), втрати тільки від цього типу лісу склали 4,2 мільйона гектарів, що еквівалентно щорічним викидам вуглекислого газу понад 575 мільйонів автомобілів.

    Найбільше постраждали лісові райони Бразилії: було знищено 1,7 мільйона гектарів, що приблизно на чверть більше, ніж у попередньому році. Пожежі охопили Амазонку з більшою швидкістю, ніж в попередньому році, попри те, що уряд наклав заборону на використання багать для вирубки дерев.

    За оцінками науковців, близько третини території бразильського Пантаналу, найбільшого тропічного водно-болотного угіддя у світі, постраждало від пожеж торік, що мало руйнівні наслідки для біорізноманіття. Більшість пожеж було ініційовано людьми, які використовували землю для ведення сільського господарства, але в регіоні також були найсильніші посухи за більш ніж 40 років. Вчені говорять, що на відновлення цього регіону підуть десятиліття.

    За словами глобального директора програми по лісах з Інституту світових ресурсів (WRI) Рода Тейлора, пандемія COVID-19 і обмеження по всьому світу не вплинули значним чином на процес зникнення лісів.

    Багатші країни також не захищені від втрати лісів. У Німеччині вирубка лісів у 2020 році збільшилася втричі в порівнянні з 2018 роком. Збільшення відбулося в основному через збитки, завдані короїдами, що харчуються деревами, уразливими через спекотну і посушливу погоду, викликану глобальним потеплінням. В Австралії за останні два роки втрата деревного покриву збільшилася в дев’ять разів через екстремальні погодні умови й лісові пожежі.

    Водночас вирубка лісів скоротилася в Індонезії, яка вперше не потрапила в трійку лідерів у списку WRI з найбільшою втратою лісів. Вирубка дерев у цьому регіоні у 2020 році знижується четвертий рік поспіль у порівнянні з піком у 2016 році після того, як лісові та торф’яні пожежі змусили уряд ввести мораторій на вирубку лісів і перетворення торфовищ в сільське господарство, обмеживши ліцензування плантації пальмової олії.

    Малайзія, яка втратила близько третини пралісів з 1970-х років, також нещодавно досягла успіху в скороченні збезлісення шляхом посилення законів про незаконні рубки.

    Порушення клімату також посилює втрату лісів: вологі ліси висихають, що призводить до вимирання дерев і тривалого горіння пожеж.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.