• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Продовольча безпека: чому Україна везе з-за кордону помідори, огірки, часник
    Опубликовано: 2020-04-17 12:05:13

    Політик Віктор Пилипишин, який нещодавно досить емоційно висловився у себе в Facebook з приводу нападок АМКУ на вітчизняних виробників продуктів харчування, продовжив дискусію в коментарі УНН.

    Він переконаний, що відсутність політики економічного протекціонізму призведе до кризи продовольчої безпеки.

    Україна з її 40 млн га плодючої землі нині імпортує овочі з сусідньої Білорусі, Єгипту, країн Середньої Азії, каже Пилипишин.

    “І мова не про екзотичні овочі, а такі як картопля, цибуля, часник, помідори та огірки. У мене питання — чому Білорусь, Єгипет і країни Середньої Азії є експортерами цієї продукції, а ми — імпортерами? Чому продукцію з Єгипту вигідніше везти в Україну, а не вирощувати тут? Бо там є економічна політика, яка підтримує свого виробника”, — каже політик.

    Натомість в Україні політика захисту внутрішнього ринку і створення нових робочих місць відсутня, продовжив Пилипишин.

    “І заяви Прем’єр-міністра України (Дениса Шмигаля, — ред.) про створення 500 тис. робочих місць геть не сприймаються. На базі чого ми їх створимо?”, — додав він.

    Окремої уваги заслуговує робота Антимонопольного комітету України, каже Пилипишин. Орган, який повинен створити конкурентне середовище для українських виробників, працює у власних інтересах.

    “Що складає основу собівартості, наприклад, у овочах? Це насіння, захист рослин, добриво, паливо, електроенергія. У нас сьогодні — найвища ціна на електроенергію у ЄС. Крім того — надвисока ціна на газ, міндобрива і засоби захисту. А чому АМКУ цим не займається?

    А чому АМКУ не займається торговими мережами, які створили монополію? Ще кілька місяців тому були магазини, ринки, сьогодні — лише торгові мережі. Таку роботу АМКУ можна розглядати з двох боків: або це не компетентність, або ж банальне замовлення”, — каже він.

    Бездіяльність влади і АМКУ може знищити національного виробника, вважає Пилипишин.

    “З однієї сторони виробників давлять постачальники добрив, електроенергії, газу, а з іншої — торгові мережі. Все це призведе до того, що вони спільно вб’ють національного виробника.

    А якщо це станеться — щоб підняти виробників треба буде щонайменше п’ять років. А що їстиме тим часом Україна? Буде імпортувати борщовий набір наступні п’ять років?”, — додав він.

    Ірина Макаренко

    Источник: УНН

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.