• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Заручники їжі: найгучніші харчові скандали останніх років
    Опубликовано: 2017-09-02 10:01:21

    Доки європейські країни потерпають від чергового харчового розголосу навколо яєць із фіпронілом та  підраховують мільйонні збитки, Agravery.com вирішив пригадати найбільші харчові скандали останніх років.

    Європейська яєчна криза

    Дата: серпень 2016
    Країна: Нідерланди, Бельгія, Німеччина, Франція
    Що відбулося: виявлено фіпроніл у курячих яйцях

    У Європі продовжує розгорятися скандал навколо заражених яєць. Нещодавно було виявлено, що у європейських торгових мережах продавали курячі яйця, заражені небезпечним для людини інсектицидом – фіпронілом. На початку серпня цього року найбільша німецька мережа продуктових магазинів Aldi вилучила з продажу всі курячі яйця. Компанія змушена була піти на цей крок після того, як в продукції з Нідерландів виявили сліди фіпронілу – токсичного хімікату для боротьби з комахами, який заборонено використовувати у тваринництві. Уже відомо, що заражену продукцію виробляли в Нідерландах, Бельгії, Німеччині і Франції, а продавали по всій Європі і навіть за її межами. Наразі заражені яйця виявили в 15 країнах ЄС і Гонконгу. У Бельгії фіпроніл виявили також в курятині. У Нідерландах почали знищувати курей через зараження яєць. Очікується, що всього буде забито до мільйона птахів з 46 млн несучок.

    Постачати свою продукцію на прилавки магазинів влада ЄС заборонила 57 компаніям, а під тимчасове закриття потрапило близько 180 ферм. Представники Єврокомісії навіть скликали екстрений саміт, присвячений "яєчній кризі". За останніми даними слідчі уже заарештували в Нідерландах двох менеджерів компанії Chickfriend. Чоловіків, чиї імена не розголошуються, звинувачують в тому, що саме через них почався скандал з "зараженими яйцями". Збитки торгових мереж через яєчну кризу оцінюють у десятки мільйонів євро.

    Меламіновий скандал

    Дата: жовтень 2008
    Країна: КНР
    Що відбулося: виявлено наявність меламіну у молочній продукції

    Скандал з китайським молоком розпочався у 2008 і тривав декілька років. З'ясувалося, що низка китайських виробників харчових продуктів додавали до продукції меламін (промисловий хімікат, який використовується у виробництві клеїв і пластмас) з метою підвищення вимірюваної концентрації білка, в результаті чого продукти, серед яких сухі молочні суміші для грудних дітей, ставали небезпечними для здоров'я. Скандал розпочався з масових отруєнь серед дітей, які вживали сухе молоко виробництва компанії Sanlu Group.

    Опинившись в організмі, меламін спровокував утворення каменів в нирках, що згодом закінчилося шістьма смертями і госпіталізацією близько 300 тисяч дітей. Свого апогею скандал досяг, коли з'ясувалося, що місцева влада проводила дослідження, виявивши причину отруєнь, але цілий рік не інформувала населення. Це призвело до масових протестів у  низці країн, широкомасштабного вилучення продукції з продажу,  крім того – до вимушеного ребрендингу деяких видів продукції, що виявилися скомпрометованими. У підсумку – меламінові добавки стали причиною хронічних захворювань у кількох десятків тисяч дітей, і щонайменше шести смертельних випадків.

    Американський рожевий слиз


    Дата: 2009-2014
    Країна: США
    Що відбулося: американські виробники під виглядом натуральної яловичини виробляли знежирену текстуровану яловичину і обробляли її аміаком.

    Інформація про те, що американські виробники економлять на яловичому фарші, розбавляючи його "знежиреною текстурованою яловичиною", або "рожевим слизом", потрапила в руки ЗМІ ще в 2009 році. Цю сировину отримують із перероблених обрізків м'яса і шкіри, які з метою дезинфекції обробляють аміаком. За подальшою ескалацією скандалу стояв знаменитий кухар Джеймі Олівер, який розповів громадськості цифри: 70% продуктів з яловичини в США містять в своєму складі "рожевий слиз". Також в ефірі своєї передачі у 2011 році Олівер особисто приготував горезвісну добавку, і виглядало це так само, як і розповідали, тобто, м'яко кажучи, неапетитно. У 2012 р. телеканал ABC провів власне розслідування на цю тему.

    Справжня бомба розірвалася тоді, коли з'ясувалося, що Міністерство сільського господарства США збирається дозволити американським школам "вибирати": чи хочуть учні їсти гамбургери із "знежиреної текстурованої яловичини" або зі звичайної яловичини. Після цього компанії Cargill і Beef Products - провідні виробники "рожевого слизу" втратили 80% продажів даного інгредієнта. Однак в 2014 році,  на тлі помітного зростання цін на звичайну яловичину в США, попит на "рожевий слиз" знову помітно виріс.  У Cargill відзначили, що продажі "знежиреної текстурованої яловичини" виросли втричі. При збереженні високих цін на яловичину "рожевий слиз" незабаром може повернути собі втрачені позиції і знову стати інгедієнтом гамбургерів і інших продуктів, що містять яловичий фарш в США.

    Німецька кишкова паличка

    Дата: 2011 року
    Країна: Німеччина
    Що відбулося: виявлено кишкову паличку у паростка пажитнику та сої

    У 2011 році 48 осіб померли і близько 3000 чоловік було доставлено в лікарню із симптомами отруєння. В ході розслідувань вчені піддали експертизі харчові відходи однієї німецької сім'ї, госпіталізованої з ознаками зараження кишковою паличкою. Експертиза встановила, що причиною отруєння стали огірки із Іспанії. Іспанські фермери, яких німці оголосили винуватцями інфекції, категорично спростували провину, проте імпорт  із країни був призупинений. У результаті цього іспанці  втрачали 200 мільйонів євро щотижня. Їх овочі, в яких нібито і зачаїлася мутована кишкова паличка, тоннами відправляються на смітник. Але як з'ясувалося пізніше, реальним джерелом інфекції виявилися паростки сої, заражені кишковою паличкою. Ці паростки німці люблять додавати у якості інгредієнтів салату. За висновком експертів, джерелом небезпечної кишкової інфекції у ФРН стали імпортоване з Єгипту насіння сої та пажитника. Воно було пророщене на фермі в Нижній Саксонії, компанію було закрито.

    Європейський скандал із кониною у яловичині

    Дата: лютий 2013
    Країна: Великобританія, Німеччина, Польща, та низка інших європейских країн
    Що відбулося: у великих мережах супермаркетах ЄС виявлено у продуктах з яловичини ДНК коней.

    У 2013 році із низки країн Європи, зокрема  Великобританії, Німеччини, Швеції, Кіпру, Люксембургу, Данії і Іспанії, стали надходити новини про те, що в продуктах з яловичини була виявлена ДНК коней. Фактично, це не несе ніякої небезпеки для здоров'я людини, але саме обставина наявності стороннього компонента в продукті, що позиціонує себе як 100% натуральне м`ясо, змусило споживачів відчути себе обдуреними. Найбільші мережі супермаркетів у низці країн ЄС  відкликали з продажу бургери, лазанью і заморожені готові обіди, в яких замість яловичини виявилася конина.

    Зокрема, такі продукти випускалися французькою компанією Comigel. Остання, як з'ясувалося, закуповувала м'ясо у трейдера на Кіпрі, а той – у кількох бійнях в Румунії через посередництво трейдерської фірми в Нідерландах. Загалом скандал тривав понад рік і зачепив 13 країн, жодна із них не взяла на себе відповідальність за "конячий інгредієнт".

    Лістеріоз у динях

    Дата: вересень 2011 року
    Країна: США
    Що відбулося: виявлено дині, заражені небезпечною бактерією лістерією

    Спалах лістеріозу, джерелом якої стала канталупська диня з однієї з американських ферм, стала в 2011 році одним з найбільших випадків харчового отруєння зі смертельними наслідками на території США за 10 років: 142 госпіталізованих і 30 померлих. Небезпечні бактерії були вперше виявлені на фермі з вирощування динь в місті Гранада (штат Колорадо), вони відразу були відкликані з американских ринків, однак встигли потрапити на теріторію багатьох штатів.

    В цілому інфекція торкнулася території 26 американських штатів. Наступного року стався рецидив епідемії, щоправда, походила вона з іншої ферми, яка відразу припинила свою роботу.

    М'ясо загиблих тварин в Україні

    Дата: травень 2006 року
    Країна: Україна
    Що відбулося: до країни завезено яловичину загиблих тварин із Нової Зеландії

    На початку 2006 р. в Одеський морський торговий порт надійшло кілька партій м'яса і субпродуктів з Нової Зеландії. Насторожили реквізити постачальника – компанії Wallace Corporation Ltd. Основний профіль діяльності цієї фірми - переробка трупів загиблих тварин. Всього було завезено 75 тонн м'ясопродуктів цієї компанії - яловичих язиків, сердець і заморожених м'ясних обрізків.

    На продукцію були відсутні сертифікати походження продукції, на ветеринарних документах не були проставлені дати виробництва і терміни зберігання, бланки сертифікатів взагалі були видані для імпорту в Росію, виробника не було проінспектовано українською ветслужбою. Крім того, м'ясні обрізки (триммінг) в принципі заборонені до ввезення на територію України. Незважаючи на це, продукція Wallace Corporation Ltd була розмитнена і надійшла в розпорядження одержувача – "Торгового дому Україна-Парагвай".

    У результаті скандалу була звільнена низка високопосадовців, зокрема  заступник голови Держдепартаменту ветеринарної медицини і заступник начальника Одеської регіональної служби ветеринарно-санітарного контролю на державному кордоні та транспорті.

    Дитяче харчування з хімікатами

    Дата: червень 2005 року
    Країна: Італія та інші країни ЄС
    Що відбулося: до пачок дитячого молока потрапили хімічні реагенти

    Причиною найбільшого в історії концерну Nestle скандалу стала звичайна упаковка для дитячого молока. Все сталося через модернізацію – основний виробник упаковки для продуктів Nestle компанія Tetra Pak встановила нову лінію, яка дозволяла наносити фарбу за допомогою ультрафіолету. Це спровокувало хімічну реакцію і призвело до потрапляння одного з реагентів всередину упаковки.

    Цей реагент ніяк не міг зашкодити здоров`ю людей, що було визнано дослідженнями Єврокомісії. Компанія залишила молоко на полицях і налагодила максимальну комунікацію з покупцями. Були створені call-центри, де споживачам пояснювали, що молоко нешкідливе, детально розповідали про причини інциденту і вказували на відмінності упаковки із забрудненим продуктом.

    Найбільші проблеми у підприємства були через Італію. Місцева прокуратура розпорядилася зняти з реалізації всю партію молока – близько 2 млн літрів, оскільки його безпека сумнівна. Там побоювались, що молочний жир збільшує токсичність реагенту.  Компанія Nestle відкликала всю партію забрудненого молока – всього 30 млн літрів. Це було вдвічі більше, ніж компанія продавала в Італії на рік.

    Економічні втрати від цієї події для компанії були не значиними. Просідання курсу акцій концерну в розпал скандалу склало лише 0,6%. Через декілька місяців відновилася ринкова частка, а на ринку Італії позиції компанії навіть зміцніли.

    Олія з нафтою

    Дата: травень 2008
    Країна: Україна
    Що відбулося: в українській соняшниковій олії виявлені домішки нафтопродуктів

    Навесні 2008 року відбувся один із перших гучиних скандалів навколо української продукції. Єврокомісія заявила, що в нашій соняшниковій олії були виявлені домішки нафтопродуктів. Забруднені партії були виявлені в Греції, Франції та Італії - всього близько 40 000 тонн. Європейські рітейлери відразу зняли продукт з реалізації, громадянам було рекомендовано утриматися від вживання української соняшникової олії.

    Українські чиновники і виробники відкинули звинуваченя і пояснювали їх недобросовісною конкуренцією. Однак допускали, що причина була в перевізника, що не що підготував цистерни, в яких раніше транспортувалися нафтопродукти.
    Була створена слідча комісія для з'ясування обставин забруднення соняшникової олії. За результатами розслідування було вирішено ввести додаткові сертифікати якості і зробити обов'язковим аналіз на відсутність в продукті мінеральних масел.
    Питома вага європейського ринку в структурі експорту української соняшникової олії відразу після інциденту знизилась – з 50% до третини.

    Німецький діоксиновий скандал

    Дата:  травень 2010 року
    Країна:  Німеччина
    Що відбулося: у курячих яйцях по всій Німеччині було виявлено отруйну речовину діоксин

    У курячих яйцях, що продавались у німецьких мережевих супермаркетах виявили отруйну речовину – діоксин. Це відразу здійняло паніку серед населення. Заражені яйця були вилучені з супермаркетів по всій країні. Влада Німеччини моментально звинуватила у цьому українських постачальників, назвавши причиною потрапляння діоксину в яйця  кукурудзу з України, яка, нібито, оброблялася цією речовиною і використовувалася у виробництві комбікормів. Такий заражений корм був виявлений в 12 регіонах Німеччини. Звинувачення були відразу відкинуті українською стороною та тодішнім міністром АПК Миколою Присяжнюком, адже партії кукурудзи, які на той час надходили до Німеччини були невеликими, тож ймовірність потраляння діоксину у них була мізерною, а сама речовина є забороненою до використання у державі. Українська влада зажадала вибачень, щоправда, так їх і не дочекалась. На експорті кукурудзи з нашої держави цей скандал не відобразився – він лише зростає.

    Ізраїльські яйця із сальмонелою

    Дата: грудень 2016
    Країна: Ізраїль
    Що відбулося: ізраїльська влада заявила про поставки із України яєць, нібито заражених сальмонелою

    На початку 2016 року ізраїльська влада заявила про заборону поставок яєць з  України через виявлення у них сальмонели. Крім цього  під аналогічну заборону потрапили яйця, що поставлялись з Іспанії. Ізраїльска влада рекомендувала громадянам утриматись від споживання сирих яєць і провела низку лабораторних досліджень. У квітні 2016 року ізраїльська влада заявила, що не знайшла зараження і готова відновити імпорт яєць з України. 

    Медовий скандал у Чехії

    Дата: січень 2016 року
    Країна: Чехія
    Що відбулося: у меді, що нібито походив з України та продавався на теренах Чехії, було виявлено антибіотики

    Відразу за скандалом із сальмонелою в Ізраїлі у Чехії розгорівся скандал, в якому також була замішана Україна. У  меді, що продаввся на полицях мережевих супермаркетів було виявлено антибіотики. Зокрема, один з місцевих постачальників меду компанія Včelpo заявив, що продукція, в якій експерти виявили антибіотики, прибув з України. Як відомо, антибіотики (у цьому випадку були виявлені токсичні для людей (хлорамфенікол і нітрофурани) заборонені в сільському господарстві ЄС.

    Керівник компанії Панайотіс Маргарітопулос заявив, що через брак меду з ЄС і неможливості задовольнити попит на місцевому та європейському ринках, компанія змішувала його з медом, який поставляється з України.

    Український мед підмішували до чеського і декларували чеським. Щоправда, офіційних підтверджень щодо того, що саме український мед був причиною скандалу чеською стороною так і не було надано. Україна була вимушено призупинити експорт меду до ЄС через наявність протимікробних речовин, про які повідомили у Чехії.

    Ірина Глотова

    Инф. agravery.com

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.