• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Олексій Дорошенко: Ціни на овочі тягнуться до європейського рівня
    Опубликовано: 2017-07-30 14:30:50

    Гендиректор Української асоціації постачальників торговельних мереж розповів про тенденції на продуктовому ринку
    На жаль, цього літа ми не побачимо значного здешевлення овочів, фруктів, молочних продуктів, м’яса тощо. Навіть зараз, коли є новий врожай, ціни лише лізуть догори. Цінова стабілізація буде лише у серпні, але не надовго. Кабінет Міністрів практично не звертає уваги на споживчий ринок і рівень інфляції на продукти. Тому реальний рівень доходів, незважаючи на зростання середніх заробітних плат та пенсій, практично цього року не підвищиться.

    - Цьогоріч ми бачимо, що ціни на овочі та фрукти не лише високі, але й практично не падають. З чим пов’язана така тенденція?

    - Тенденція дуже цікава. Зазвичай ми вже з початку червня спостерігали, як ціна на овочі падає. Якщо беремо, наприклад, огірки, томати. Якщо ж звернути увагу на овочі, яких ми досить багато споживаємо, себто так званий борщовий набір, то ціна на них дійсно зростала протягом всього червня і лише протягом липня вона почала падати. Але вони все-таки досить дорогі. Наразі моніторимо ціни на борщовий набір по країнах Європи і порівняли з тими, які наразі є в Україні.

    Зараз вони коштують все-таки дешевше, ніж в Європі, а ціна підтягується якраз під польську, тому фактично ми і спостерігаємо зростання ціни. Всі важелі, які були у виробника для того, щоб ціни були досить низькі, вони вже вжили. Тут і субсидії, які великим виробникам надавали, але, наприклад, до виробників овочів вони ніколи не доходили.

    Минулими роками ми фактично не експортували овочі борщового набору, а зараз у нас немає позицій, яких не продаємо за кордон. Тому якраз і картоплю, і капусту, і моркву, і цибулю експортуємо, тому ціна і зростає. Експортуємо не так багато, щоб ціна значно впливала, тому що дійсно ті експортні поставки не такі великі. Але сама можливість вже продавати за кордон впливає на виробників, і вони встановлюють ціни порівняно з іноземними виробниками.

    - Чи не підштовхне така ситуація з цінами людей самостійно вирощувати городину?

    - Підштовхне. Ми бачимо, що це якраз і штовхає людей, щоб вони самостійно виробляли цю продукцію. Питання в тому, що значна кількість людей зараз вже не має землі, як це було на початку дев’яностих років, коли всі йшли на городи і вирощували для себе. Зараз же велика частина населення вже не має городів і вимушена купувати.

    Якщо говорити про людей, які дійсно проживають в сільській місцевості, то там ситуація трохи інша. Тому що там немає таких цін. І якщо ти чогось не вирощуєш, то можеш купити значно дешевше у сусідів, наприклад. А та роздрібна ціна, яка є, це ціна для міст.

    - Йде період заготівель, чи можна сподіватися на зниження цін у цей час хоча б за рахунок попиту?

    - Нині важко щось прогнозувати, бо ті тенденції, які були актуальними протягом багатьох років, зараз не працюють. Тому єдине, що можна сказати, що у серпні ціна справді буде найнижчою за увесь період. І якщо люди будуть заготовлювати, то краще це робити в серпні. У вересні ціна вже буде коливатися і як саме, ніхто не знає. Були роки, коли ціна у вересні-жовтні зростала, а були роки, коли на деякі овочі ціна падала. Та це непередбачувано. Тому можна сміливо стверджувати, що найнижча ціна буде в серпні.

    - Що ж далі?

    - Незважаючи на літнє затишшя, ціни потроху йдуть вперед. За перші 20 днів зі скасування державного регулювання цін на соціальні продукти подорожчали 14 найменувань зі списку 23-х.

    Хочемо відзначити здешевлення капусти на 3,5 грн., буряка – на 2,2 грн., курячих яєць – на 2 грн., картоплі – на 1,7 грн., гречки – на 1 грн., моркви – на 80 копійок. А ось цибуля, навпаки, подорожчала на 70 копійок. Відтепер капуста у середньому коштує 13,2 грн. за кг, буряк – 7 грн. за кг, курячі яйця – 9,9 грн. за десяток, картопля – 8,4 грн. за кг, гречка – 24,1 грн. за кг, морква – 13,5 грн. за кг, цибуля – 11,8 грн. за кг.

    pogliad.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.