• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Фермер вирощує хижаків, шкурки яких коштують у межах 850-1000 грн
    Опубликовано: 2017-07-27 12:35:36

    Вирiшивши взятися за пiдприємництво, Федiр Ляснюк спочатку викопав два величезнi ставки та зарибнив їх. Але життя змiнило його плани. Рибою тепер годує три десятки песцiв, на яких заробляє до 350 тисяч гривень.

    "Усе почалося з того, що двоє моїх приятелiв взялися за вирощування i реалiзацiю риби, - розповiдає чоловiк. - Тож i я вирiшив пiти їхнiм шляхом - облаштував ставки, запустив рибу, ретельно доглядав її. А коли вона виросла, то зрозумiв, що головна проблема в цiй справi в тому, що нинi її важко продати, а реалiзовувати за низькою цiною менi невигiдно.

    Тому я вирiшив взятися за розведення срiблястих песцiв, яким i згодовую вирощену рибу, що для них є найкращим смаколиком, бо давати нашу ставкову рибу, як-от товстолобик, короп та iншi, цим тваринам категорично не можна.

    Загалом, розведення цих симпатичних хижакiв доволi проста й не дуже затратна справа. Мiй брат має забiйний цех, тож привозить обрiзки та кiстки, якi я даю тваринам на снiданок. А на вечерю готуємо густi кашi iз сумiшi кукурудзяної, ячмiнної та пшеничної круп iз м'ясними обрiзками. Також раз на тиждень даю трiшечки соняшникової макухи й вiвсяної крупи та спецiальнi вiтамiни. Обов'язково в рацiонi мають бути овочi: морква, капуста, буряки, картопля. Песцi великi любителi смаженої рибки, тож тричi на тиждень смажу її.

    Щодо утримання, то пiд свою ферму я спершу вiдвiв хлiв, а коли тварин стало багато, просто надворi зробили накриття, i пiд ним ми з зятем змайстрували клiтки, у яких живуть самцi. До речi, клiтки найкраще робити з оцинкованої сiтки, i розмiром вони мають бути, як мiнiмум, два метри завдовжки й пiвтора завширшки. Висота - один метр".

    Наприкiнцi березня самички, якi живуть в утеплених вольєрах у хлiвi, народжують по 10-12 малят, що через два тижнi починають бачити й дуже активно розвиваються. "У перiод лактацiї мами дуже втрачають у вазi, тому в цей перiод їх потрiбно повноцiнно годувати, щоб забезпечити всi потрiбнi їм вiтамiни, - наголошує господар. - На початку лiта малята вже самi їдять. Тодi я вiдселяю звiрят вiд самичок у спецiально загороджену територiю, де вони вiльно бiгають.

    У цей час велику увагу потрiбно придiлити годуванню молодняка - у його рацiон я вводжу курячi яйця та козяче молоко, яке не лише дуже корисне, а й своїм складом близьке до материнського. Таке годування сприяє тому, що шерсть тварин блискуча i дуже гарна. А коли молодi тваринки стають статевозрiлими, то розселяю їх у клiтки. На початку зими, пiсля осiнньої линьки, я вiдбираю частину тварин на розплiд, а всi iншi йдуть на забiй.

    Шовковисте й неймовiрно гарне хутро залюбки купують виробники верхнього одягу для любителiв шубок, тож за рiк я заробляю до 350 тисяч гривень, адже вартiсть шкурки сьогоднi становить у межах 850-1000 гривень. Це залежить вiд довжини шкурки, якостi вичинки. Ще частину грошей заробляю на продажу щенят, яких часто купують як домашнiх улюбленцiв. Адже песцi, незважаючи на те, що є хижаками, легко приручаються i стають добрими грайливими друзями".

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.