• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Утримання земельного банку — розкіш не для всіх аграріїв
    Опубликовано: 2016-11-05 16:30:00

    Утримання земельного банку обходиться аграрним підприємствам понад 1 мільярд гривень.

    За підрахунками УКАБ адміністрування оренди земельних паїв площею 1000 га та більше коштує орендарю близько 107 тисяч гривень офіційних витрат, тобто 384,5 грн. на один договір оренди паю. Адміністрування масиву державних земель вартуватиме близько 1798 грн тобто 156,3 грн за договір.*

    Розрив у 2,4 рази між управлінням орендою приватних земельних паїв і державних земель пояснюється різницею в кількості ділянок на одиницю площі. У середньому на 1000 га припадає 278 паїв та 11,4 земельних ділянок державної власності.

    Розрахована сума в 107 тисяч гривень на 1000 гектарів приблизна і залежить від динаміки нарощування земельного банку підприємства, його місця розташування, взаємодії з пайовиками, а також від розміру тіньових операцій із землею. Однак для розуміння масштабу офіційних операційних витрат підприємства на утримання земельного банку з такою величезною кількістю земельних ділянок, взята за основу усереднена сума витрат в 384,5 грн. на один договір.

    Станом на липень 2015 року кількість договорів оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення приватної форми власності складала 4 млн. 671 тисяча договорів (16 597 тис. га). При цьому 78% (15 565 тис. га) площ, що знаходяться у володінні та користуванні с/г підприємств належать лише 10% с/г товаровиробникам, площа яких складає 1000 га і більше. За підрахунками, з такими підприємствами укладено близько 3,3 млн. договорів оренди земельних часток паїв. Таким чином вартість їх оформлення та обліку обходиться підприємствам з площею понад 1000 га близько 1 268 850 000 грн.

    Ці операційні витрати йдуть лише на оплату послуг по адмініструванню земельного банку і жодним чином не підвищують прибутковість підприємства. У результаті, вони не приносять перспективної вигоди жодному учаснику орендних відносин пайовику, орендарю, державі.

    З часом проблема такої парцеляції землі поглиблюється. Пайовики помирають, залишаючи ділянку у спадок, потім зазвичай пай ділиться ще між двома спадкоємцями. І орендарю доводиться реєструвати вже не один договір, а два, що збільшує витрати на 1 га.

    Натомість сім’я, володіючи декількома паями (3, 4, 5 паїв), могла б сформувати єдиний масив площею 15 га. Отримувати за неї вищу орендну плату, ніж здаючи їх в оренду окремо. Консолідація землі – це економічно обґрунтоване та необхідне рішення для покращення становища селян, с/г товаровиробників, збільшення врожайності та зменшення трансакційних витрат.

    Боротися з дробленням може лише політика консолідації землі с/г призначення, під якою мається на увазі запровадження механізмів вільного обігу земельних ділянок для формування єдиних земельних масивів. Цей процес наразі неможливий через встановлену заборону на продаж земель сільськогосподарського призначення. То ж єдиним способом розпочати консолідацію є зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення та запровадження вільного ринку землі.

    *Базою розрахунків є середні показники розміру земельного паю та земельної ділянки державної форми власності по Україні, розмір адміністративного збору за реєстрацію права користування в Державному реєстрі прав, заробітна плата працівників, вартість розробки технічної документації та інших операційних витрат.

    infoindustria.com.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.