• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Як АЧС вплинула на український експорт свинини
    Опубликовано: 2016-10-17 16:30:00

    2016-й складно назвати успішним, з огляду на відвантаження української свинини за кордон. Зокрема, через активізацію африканської чуми свиней в Україні, низка країн-сусідок заборонили експорт вітчизняної свинини. Серед них — Білорусь, Вірменія, Молдова, Румунія. Як це позначилося на розвитку зовнішньої торгівлі свининою, пояснила аналітик Асоціації «Свинарі України» Олександра Бондарська.

    «Безумовно, найбільшим „ударом“ для українських трейдерів стала заборона поставок свинини до РФ. Адже саме цей напрямок довгі роки залишався найбільшим зовнішнім ринком збуту, і поглинав майже 90% свинини, що вивозилася з України. Однак, розуміємо, що причина цієї заборони є суто декларативною і за її відсутності, знайшли б іншу», — зазначила Олександра Бондарська.

    Як розповіла експерт, наступною заборону на експорт свинини наклала Білорусь. Але ця заборона поширюється лише на АЧС-позитивні області. «Значних втрат це не принесло, адже у 2015-му поставки до Білорусі не здійснювалися, а у 2014-му їх питома вага не перевищила 1% від загальних обсягів експорту», — пояснила аналітик.

    Олександра Бондарська наголосила, що більше значення в останні два роки мала Молдова: «Зокрема, у 2014-му туди спрямовували понад половину закордонних поставок м’яса свиней. Торік активність торгівлі з цією країною значно зменшилася і туди потрапило лише 1,6% експортованої свинини. Однак деякі оператори ринку покладали надії на цей канал збуту, знаючи про припинення торгівлі з РФ. Наприкінці вересня Молдова заборонила ввезення свинини з України, побоюючись занесення на свою територію АЧС. Але і протягом попередніх дев’яти місяців торгівля свининою з цією країною не велася — на початку 2016-го молдавські тваринники виступали з протестами проти завезення дешевшої м’ясо-молочної продукції з України. У відповідь на це Уряд країни встановив захисні квоти та мито на українську продукцію тваринництва до кінця поточного року. Тому введення заборони через АЧС не призведе до зриву поставок з боку українських трейдерів».

    За словами аналітика, «попсувала» митну статистику торгівлі свининою заборона експорту до Вірменії, куди цьогоріч направили майже 0,55 тис. т.

    А от заборона торгівлі м’ясом свиней з Румунією не «змінила погоду» на ринку. «З одного боку, тому, що заборона поширилися лише на Одещину. З іншого, — тому що Румунія є членом Європейського союзу, експорт свинини куди залишається далекою перспективою.

    Отже безпосередні „втрати“ зовнішня торгівля свининою мала лише від закриття російського каналу збуту. Заборона ж з боку інших країн може „відгукнутися“ втраченими можливостями для українських постачальників свинини дещо згодом», — зазначила Олександра Бондарська.

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.