• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Петро Порошенко підписав закони, що вирішують земельні питання
    Опубликовано: 2016-10-14 16:30:00

    13 жовтня Президент України Петро Порошенко підписав закони №2920 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення мінімального строку оренди земельних ділянок сільгосппризначення, на яких проводиться гідротехнічна меліорація» та №3006 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо правової долі земельних ділянок, власники яких померли», що стосуються гармонізації законодавства України із законодавством ЄС та вирішують земельні питання.

    Відповідні закони ухвалила Верховна Рада України 20 вересня 2016 року.

    Зокрема, законом №3006 встановлюється правило, за яким у разі смерті орендодавця до закінчення терміну дії договору оренди земельної ділянки, такий договір вважається продовженим до держреєстрації права власності спадкоємця на таку земельну ділянку або до вступу в законну силу рішення суду про визнання спадщини відумерлою. Крім того, встановлюється обов'язковість опублікування в інтернеті відомостей про судові справи, порушені за заявами про визнання спадщини відумерлою. Також законом передбачено право на подачу в суд заяви про визнання спадщини відумерлою, крім органу місцевого самоврядування.

    Згідно з пояснювальною запискою до закону, облік сільськогосподарських земель відумерлої спадщини не ведеться, а офіційна статистика їх загальної площі відсутня. За приблизними підрахунками, такі ділянки можуть становити до 15 % площі тих земельних масивів, де вони розташовані, а загалом по Україні такі землі складають біля 1,5 мільйона гектарів. За підрахунками авторів законопроекту, місцеві бюджети втрачають на цьому понад 1 млрд грн. на рік.

    Закон №2920 встановлює термін оренди земельних ділянок не менше 10 років для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства, особистого селянського господарства, які є ділянками меліорованих земель і на яких проводиться гідротехнічна меліорація. Документом також передбачається включення в договір оренди зобов'язання орендаря сприятиме належній експлуатації відповідних меліоративних систем та об'єктів інженерної інфраструктури таких систем.

    На думку розробників закону, термін оренди таких земель повинен охоплювати загальний мінімальний термін оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення - 7 років і додаткові три роки, необхідні для спорудження або відновлення і введення в експлуатацію об'єктів інженерної інфраструктури меліоративних систем, що забезпечують гідротехнічну меліорацію.

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.