• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Жнива на Херсонщині стартують на 10 днів раніше
    Опубликовано: 2016-06-16 17:30:00

    Відповідно до робочого плану збирання ранніх зернових культур на Херсонщині підлягають 535 тис.га (в тому числі озимої пшениці - 325 тис. Га), що на 155 тис.га менше ніж в минулому році. Крім того, належить зібрати 25,4 тис.га озимого ріпаку, 11 тис.га гірчиці, а також інші ранні ярі культури.

    Найбільша площа до збирання ранніх зернових в Новотроїцькому - 53,0 тис.га, Генічеському - 50,2 тис.га та Бериславському районах - 39,0 тис.га.

    Збирання ранніх культур в умовах поточного року буде проходити на 10 днів раніше середніх багаторічних термінів.

    На сьогоднішній день в області налічується 2562 зернозбиральних комбайнів. Технічна готовність їх за оперативними даними становить 94%.

    Виходячи з площі збирання ранніх зернових культур та наявності збиральної техніки, навантаження на власний зернозбиральний комбайн за умови, що всі вони будуть підготовлені до жнив і вийдуть в поле, в цілому по області складає 208 га при нормативному 180 га, а в деяких районах значно перевищує зазначений показник. Найвищим воно буде в Каховському (264га), Генічеському (246 га), Каланчацькому (245 га), Горностаївському (236 га) районах.

    Отже, в районах, де навантаження на комбайн перевищує нормативи, збір врожаю може розтягнутися до 20 робочих днів.

    Для своєчасного і якісного проведення збирання врожаю сільськогосподарськими товаровиробниками області необхідно залучити на жнива з агротехнологічних формувань області та з інших регіонів України не менше 244 високопродуктивних зернозбиральних комбайнів.

    Найбільше їх необхідно залучити в Новотроїцькому (45 од), Голопристанському (40 од), Генічеському (33 од), Білозерському (32 од) і Бериславському (21 од) районах.

    Складність ситуації щодо збору врожаю може бути викликана тим, що переважна більшість комбайнів - це морально і фізично застарілі моделі (СК-5 «Нива», ДОН-1500), які мають значні терміни експлуатації, майже 75% і їх амортизаційний термін відпрацьований. У той же час оновлення парку проводиться незадовільно. У минулому році сільгосптоваровиробниками було придбано 105 комбайнів, що становить 4,1% від наявних, і більше в 2 рази проти 2014 року. Найбільше було придбано в Каховському, Скадовському, Новотроїцькому районах.

    Департаментом агропромислового розвитку відпрацьовано питання щодо надання послуг підприємствами в проведенні збирання ранніх зернових культур, як всередині області так і за її межами, а це 55 додаткових комбайнів з інших областей. Інформація надана районним державним адміністраціям для подальшого опрацювання з сільгосптоваровиробниками. Станом на 07 червня 2016 року по інформації районів буде додатково залучено (згідно договорів) 286 одиниць на загальну площу 93 тис.га.

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.