• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Система державної підтримки виробництва вітчизняного насіння високих генерацій повністю зупинена
    Опубликовано: 2015-06-12 15:00:08

    «Система державної підтримки виробництва вітчизняного насіння високих генерацій повністю зупинена», - про це заявив Ярослав Гадзало, президент Національної академії аграрних наук України, на Дні поля, який відбувся 11 червня в Селекційно-генетичному інституті – Національному центрі насіннєзнавства та сортовивчення (м. Одеса).

    З приводу найближчих перспектив розвитку вітчизняного насінництва, на думку Ярослава Гадзало, необхідно удосконалити нормативно-правову базу, що регламентує насінництво, та налагодити ефективний контроль за суворим дотриманням відповідних вимог на усіх рівнях. Також слід посилити інтеграційні процеси долучення України у світову насіннєву спільноту, адаптувавши галузь до відповідних вимог як за проведення сертифікації насіння, так і за виробництва посівного матеріалу.

     «Насінництво, як галузь  аграрного виробництва, доцільно  розглядати в тісному поєднанні  з селекцією, відновивши програму державної підтримки виробництва насіння високих генерацій та створення і зберігання насіннєвих фондів. Необхідно розвивати та широко впроваджувати систему фірмової селекції, насінництва та регіонального розподілу сортів і насіння, коли установи-оригінатори та їхні партнери відповідають як за створення сорту і впровадження його у виробництво, так і за якість продукції, що йде на ринок, а за виробництва насіння неухильно дотримуватися вимог насінницьких технологій на всіх етапах, від сівби до збирання й зберігання», - наголосив президент НААН.

    На думку Ярослава Гадзало, для підтримки виробництва вітчизняного насіння високих генерацій, слід розробити і запровадити ефективний державний механізм збору ліцензійних платежів за використання сортових ресурсів, як об'єкту інтелектуальної власності. Контроль необхідно покласти на відповідні державні органи, оскільки 20% від таких платежів у вигляді ПДВ повинно перераховуватись до держбюджету.

    Прес-служба НААН

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.