• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Щодо законопроекту № 2527 та відшкодування ПДВ при експорті зерна
    Опубликовано: 2015-05-27 15:35:27

    Українська Зернова Асоціація звернулась з листом до Голови Верховної Ради України Гройсмана В.Б., Голови Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики, Народного депутата Україні Южаніной Н.П., Голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин, Народного депутату України Кутового Т.В., Глави Адміністрації Президента України Ложкіна Б.Є., Прем'єр-міністра України Яценюка А.П., Міністра фінансів України Яресько Н.Е., Міністра аграрної політики та продовольства України  Павленка О.М., Голови Державної фіскальної служби України Насірова Р.М. щодо законопроекту № 2527 та відшкодування ПДВ при експорті зерна.

    Зокрема, в зверненні  йдеться про наступне.

        У липні 2014 року за пропозицією Уряду, Верховною Радою України було прийнято рішення про повернення ПДВ при експорті зерна виключно сільськогосподарським виробникам починаючи з 1 жовтня 2014 року. За даними Української зернової асоціації та Американської торгової палати в період з жовтня по грудень 2014 року експорт зерна із статусом сільгоспвиробника здійснили близько 500 компаній, що складає близько 0,8% від загального обсягу сільгоспвиробників в Україні. Отже, державна підтримка вітчизняного виробника за такого режиму повернення ПДВ фактично зводилась до підтримки окремих компаній галузі.

        На наш погляд, прийняття 28 грудня 2014 року ВРУ Закону України № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», яким було усунено дискримінаційні положення режиму застосування та адміністрування ПДВ щодо операцій з експорту зернових та технічних культур і відновлено рівні умови ведення бізнесу, відповідало інтересам учасників зернового ринку.  Як наслідок Україна в черговий  рік показує рекордні обсяги експорту зернових.

        Ми переконані, що за  нинішніх умов для стабільного  розвитку зернового ринку збереження  існуючого режиму оподаткування  є вкрай необхідним.

        В той же час ми  хочемо висловити надзвичайну  стурбованість у зв’язку із  прийняттям ВРУ у першому читанні 14 травня 2015 проекту Закону України  «Про внесення змін до Податкового  кодексу України щодо створення  справедливих умов для реалізації  сільськогосподарської продукції  та підтримки безпосередніх сільськогосподарських  товаровиробників», який був зареєстрований 02.04.2015 за № 2527 (далі – проект  Закону).

        У випадку прийняття  цього проекту Закону фактично  буде відновлене вибіркове відшкодування  ПДВ окремим суб’єктам господарювання, порушуючи принцип рівних умов  для ведення бізнесу. Крім того, зміна режиму застосування та  адміністрування ПДВ на початку  нового маркетингового року вкрай  негативно вплине на зернову  галузь, результатом чого може  стати зменшення темпів експорту. 

        Українська зернова асоціація  вітає державну підтримку сільськогосподарським  виробникам, яка  наразі існує  у формі спеціального режиму  ПДВ для сільгоспвиробників та  фіксованого сільгоспподатку. Проте  не можемо погодитися на вибіркову  підтримку державою лише окремих  гравців ринку в супереч положенням низки нормативно-правових актів України, зокрема, Господарського кодексу України (ч.1. ст. 385ж (ч.1. ст. 380); Податкового кодексу України (п.4.1.8); Закону України "Про захист економічної конкуренції" (ст.4 та 15); Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність" (ст.5).

        Додатково, в рамках Угоди  про Асоціацію між Україною  та Європейським Союзом Україна прийняла на себе зобов'язання з поступового наближення до структури оподаткування, визначеної у acquis ЄС (cт. 353, гл. 4, розділу V Угоди). Зокрема в ЄС порядок застосування ПДВ врегульований, зокрема, Директивою Ради ЄС № 2006/112/ЄС, норми якої не передбачають нерівноправного обмеження права певних категорій суб’єктів господарювання.

        Враховуючи викладене  вище, Українська Зернова Асоціація наголошує на необхідності здійснити всі можливі заходи для недопущення прийняття цього проекту Закону, прийняття якого може вкрай негативно вплинути на зернову галузь України.

    Українська Зернова Асоціація

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.