• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україна потребує поетапного впровадження цивілізованого ринку земель с/г призначення
    Опубликовано: 2015-05-26 14:36:10

    Інтереси держави та громадян України мають стати вирішальними у відповіді на питання відкриття ринку землі. Попередні склади владних структур не враховували ні того, ні іншого, оскільки ставили за пріоритет красномовні політичні лозунги, електоральні вподобання, лобіювання інтересів вузького кола прибічників та бажання власної наживи. Окрім того, за час дії мораторію відбувалося накопичення проблем, які наразі може вирішити лише поступове впровадження цивілізованого ринку земель сільськогосподарського призначення. Про це повідомили в асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

    Станом на сьогодні Україна належить до невеликої групи країн, яка не має вільного ринку землі. Поруч із нами знаходяться держави із соціалістично-диктаторським режимом. Разом з тим, поки соціально безвідповідальні гравці вітчизняного ринку погоджуються фінансувати корупцію, істинно демократичні члени світової економіки успішно залучають інвестиції, працюють у конкурентному середовищі та підвищують добробут своїх громад.

    Бажання аграрних підприємств довічного мораторію розуміється саме собою, оскільки наразі середня вартість оренди гектару землі в Україні знаходиться на рівні 40-80 дол., а в європейських країнах за це платять від 2 до 8 разів більше. Відкриття ринку землі збільшить конкуренцію, підніме вартість землі та, відповідно, рентних платежів. В даному випадку також варто зважати – чим більший ступінь лібералізації, тим вищий приріст ціни за умови врівноваженого законодавчого поля. За умови необтяжливого оподаткування державний бюджет може отримати суттєві надходження.

    «Зближення з країнами ЄС має відбуватися не на рівні політичного піару, а так, щоб кожен українець відчув це на собі. Президент України ініціював відкриту дискусію щодо впровадження ринку сільгоспземель в Україні, і ми його в цьому підтримуємо. Адже у нас з‘явилася історична можливість раз і назавжди покінчити з хаосом та корупцією у земельних відносинах, створити умови для покращення бізнес-клімату з ціллю залучення довгострокових іноземних інвестицій, убезпечення ґрунтів від виснаження, стимулювання розвитку технологій, зрошення, розвитку інфраструктури, збільшення зайнятості на селі та забезпечення зростання добробуту сільських громад. Це все можна реалізувати лише з приватною власністю на землю. Цивілізований агробізнес вимагає відповідних правил гри та докладає зусиль, аби старі «схеми» не поверталися на ринок», - повідомив президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Алекс Ліссітса.

    Асоціація Український клуб аграрного бізнесу

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.