• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Спецрежим ПДВ: можливі альтернативи
    Опубликовано: 2014-10-10 08:14:32

    Сьогодні, з огляду на складну ситуацію, Україна потребує фінансової допомоги з-за кордону. Проте, щоб її отримати, потрібно врегулювати українське законодавство згідно з європейськими нормами. Відтак наразі ведуться активні перемовини між Міжнародним валютним фондом (МВФ), Міністерством фінансів України, Мінагрополітики та організаціями, які представляють аграрний сектор країни. Насамперед, вони стосуються питання спецрежиму сплати податку на додану вартість (ПДВ).

    Як зазначають учасники переговорів, позиція МВФ з приводу спецрежиму ПДВ досить жорстка. Проте, якщо скасувати спецрежим ПДВ, то чим його компенсувати? Наразі консолідованого рішення немає, але декілька пропозицій уже надійшли:
    1. Компенсувати відміну спецрежиму ПДВ зменшенням податкової ставки до 5%. В цілому, це відповідає європейським директивам і таким чином Україна не порушить договір про асоціацію та директиви ПДВ.
    2. Система, розроблена групою податкових експертів американської Торгової палати. Суть її — відмінити сплату ПДВ в складі ціни товару. За рахунок цього обов’язки продавця товару на покупця, який декларує ПДВ. Проте така система недосконала і має декілька проблем — перенесення точки контролю на фермера та відсутність спец режиму a priori.

    Обидві схеми заміщення спецрежиму ПДВ прокоментував Михайло Соколов, радник Міністра аграрної політики та продовольства, — «Якщо говорити про першу схему, то фактично її суть в тому, що контроль з експорту переходить на виробництво. Тобто, фактично відшкодування переходить на виробника, і при цьому автоматично відміняється спецрежим ПДВ. Відтак, існуюча держпідтримка зникає, і не зрозуміло, чим її компенсувати.

    Що стосується другої схеми — тут треба розуміти, що існуюча система держпідтримки зникає, а натомість з’являється додатковий податок на фермера. Оскільки ті 10-11%, які підуть в ціну товару будуть означати, що фермер отримає світову ціну мінус 11%, а вони ніким не відшкодовуються. Відтак, ця система покращує життя експортерам і трейдерам, але відчутно ускладнює виробникам».

    Прес-центр Асоціації свинарів України

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.