• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Семеноводство: мировые тенденции и украинский опыт
    Опубликовано: 2014-06-16 16:07:22

    13 червня на базі насіннєвих господарств корпорації «Сварог Вест Груп» відбудеться День поля, у рамках якого проходитиме науково-практичний семінар із насінництва пшениці на тему «Насінництво: світові тенденції та український досвід» та презентація унікальної технології обробки насіння солями. Організаторами заходу є корпорація «Сварог Вест Груп» та її основні партнери з вирощування насіння: Saatbau, KWS та Syngenta.

    Участь у заході візьмуть близько 60 керівників підприємств та фахівців середніх та великих аграрних компаній України. Усі присутні матимуть змогу ознайомитися з вегетаційними процесами насіння на дослідних ділянках випробування нових сортів пшениці, яких є 70, а також оглянути сорти пшениці компаній спів-організаторів.

    Під час заходу також відбудеться презентація інноваційної технології обробки насіння солями на базі насіннєвого заводу «Сварог Вест Груп» (с. Лотівка, Шепетівський район, Хмельницька обл.). Вона дає змогу отримати якісний посівний матеріал, що сприяє збільшенню урожайності.

    – Технологія обробки насіння солями є нашим ноу-хау. Спільно з вітчизняними науковцями ми, працюючи в лабораторних та польових умовах, розробили технологію, що сприяє ефективному розвитку кореневої системи рослини. Така технологія сприяє більш рівномірному кущенню насіння – росток і коренева система розвиваються пропорційно. За рахунок обробки насіння розробленими препаратами під час кущення першого і другого порядку колоски вирівнюються, тобто вони мають однакову кількість зерен, достатню кількість колосків у конусі. Завдяки препарату ми укріплюємо саме стебло рослини, скорочується міжвузля, покращується споживання поживних речовин – мінеральних і органічних, які знаходяться в ґрунті, – коментує  директор насіннєвого заводу корпорації «Сварог Вест Груп» Володимир Степанчук.

    Також учасники науково-практичного семінару оглянуть виробничі потужності та лабораторії насіннєвого заводу «Сварог Вест Груп». Насіннєвий завод корпорації, який є найбільшим у Західній Україні, було введено в експлуатацію у 2013 році. Продуктивність заводу – 15 тонн/год. Тут виготовляється високоякісне насіння класу «еліта», 1-3-ої репродукцій. На території заводу функціонує 6 блоків, в яких відбувається прийом, первинна й тонка очистка, протруєння, фасування та зберігання зерна. Між блоками діє добре налагоджена система транспортування. Кожен блок обладнаний власною системою аспірації, тобто в приміщення не потрапляє ні зерновий пил, ні хімічні препарати з протруйника. Якість насіння, що виробляється на заводі, відповідає усім європейським стандартам. Відкриття насіннєвого заводу сприяло поліпшенню співпраці корпорації «Сварог Вест Груп» із селекційними центрами Європи, Америки та України. Зокрема, науково-дослідна робота в галузі насінництва ведеться спільно з Селекційно-генетичним інститутом м. Одеси та Київським інститутом фізіології рослин та генетики. Окрім того, насіннєвий завод регулярно бере участь в обласних і районних галузевих виставках, нарадах та семінарах. Головними партнерами з вирощування нових сортів високих репродукцій є Syngenta, Prograin, Saaten Union, KWS та Saatbau.

    Ключову роль у контролі якості насіння на всіх етапах технологічного процесу (від моменту його надходження на завод, далі – його обробки й зберігання), відіграє виробничо-технологічна лабораторія. За період роботи заводу в лабораторії було відібрано і проаналізовано більше 5000 зразків.

    Насіннєвий завод
    Cучасний насіннєвий корпорації «Сварог Вест Груп» завод з очистки, калібрування, протруєння та фасування насіння зернових, круп’яних та бобових культур діє в с. Лотівка Шепетівського району Хмельницької області на базі насіннєвого господарства елітної групи ТОВ «Лотівка Еліт», що входить до складу корпорації.

    Насіннєвий завод зведений на базі сушарки Benelux американського виробництва та обладнаний висококласним устаткуванням фірми Cimbria (Данія), яке відповідає найвищим світовим стандартам в галузі насінництва. Продуктивність заводу – 15 тонн/год. На заводі вироблятиметься високоякісне насіння класу «еліта», 1-3-ої репродукцій.

    Насіннєва лінія «Сварог Вест Груп» складається з таких послідовних блоків:
    • блоку попереднього очищення зерна – машини попереднього очищення Delta 144.2 (40 т/год) і тонкого очищення Delta 107 (15 т/год). Попереднє очищення дозволяє видалити сміття, пил і домішки. При цьому видаляється зіпсоване й бите зерно, що забезпечує найвищу якість оброблюваного насіння;
    • трієрного блоку, де відбувається остаточне очищення насіння від великих і дрібних домішок;
    • гравітаційного сепаратора (або вібропневмостолу), де насіння розділяється за питомою вагою;
    • блоку протруювання, який включає машину протруювання насіння Cimbria Heid Centricoater CC 150. Вона забезпечує абсолютну рівномірність протруювання всього насіння. В результаті продукція відповідає усім міжнародним вимогам сертифікації насіння;
    • дозуючого блоку;
    • блоку фасування та затарювання.
    Кожна машина обладнана власною системою аспірації, тобто в приміщення не потрапляє ні зерновий пил, ні хімічні препарати з протруйника; ступінь очищення повітря складає понад 99%. Для всіх електродвигунів застосований потрійний ступінь захисту, завдяки чому досягається майже абсолютна надійність двигунів.

    Також варто відзначити добре налагоджену систему транспортування насіння між окремими блоками лінії ланцюговими, стрічковими конвеєрами, Z-норіями. Лінія обладнана повністю інтегрованою системою комп'ютерного контролю та управління, при якій усіма операціями можна управляти з одного комп'ютера, встановленого в операторській.

    Виробництво всього насіннєвого матеріалу ведеться під постійним контролем агрономів та технологів насіннєвого господарства корпорації «Сварог Вест Груп», які пройшли відповідні навчання у данських фахівців та на українських насіннєвих заводах. Завдяки високому рівню автоматизації виробничих процесів, забезпечуватиметься цілодобове безперервне виробництво насіння в три зміни.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.