• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Аграрный страховой пул отчитался за 2013 год
    Опубликовано: 2014-02-26 14:46:08

    Аграрний страховий пул – мета створення, основні завдання та напрямки діяльності

    Об’єднання страховиків «Аграрний страховий Пул» (далі – Пул) є неприбутковою організацією, яка на добровільних засадах об’єднує страховиків України. Метою утворення Аграрного страхового пулу є координація діяльності його членів, пов'язаної із страхуванням ризиків у сфері виробництва, зберігання та обігу сільськогосподарської продукції, у тому числі здійсненням добровільного страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою від сільськогосподарських виробничих ризиків.

    Подібні страхові пули існують у кількох країнах. У більшості з них вони створювалися за дорученням уряду. Зокрема, це стосується іспанського «Агросегуро», турецького ТАРСІМ, російського Національного Союзу Агростраховиків.

    Міжнародна практика доводить, що успішним бувають лише ті системи субсидованого агрострахувагння, в яких його учасники – держава та страховики – постійно координують свої дії. Проте досягнути цього можна лише завдяки створенню спеціалізованої структури, яка постійно займається агрострахуванням. Її функції може виконувати або державна установа, або Пул. Україна обрала варіант Пулу. Це дозволить приватним страховим компаніям взяти активну участь у розвитку системи аграрного страхування та стати рівноправним партнером уряду.

    Співпраця з міжнародними організаціями, органами державної влади

    В рамках своєї діяльності Пул співпрацює з Державними органи влади (Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, Міністерством аграрної політики та продовольства України, Аграрним фондом України та Державною продовольчо–зерновою корпорацією України. Міжнародними організаціями: Міжнародна асоціація страховиків агропромислового виробництва (International Association of Agriculture Production Insurers, AIAG ), Національний союз агростраховиків Російської Федерації та Міжнародна фінансова корпорація.

    Інформаційно - просвітницька діяльність:

    Напередодні весняних польових робіт в Україні проводилась широкомасштабна Всеукраїнська весняна інформаційно-просвітницька кампанія 2013 року була проведена Міністерством аграрної політики та продовольства України, Пулом при підтримці Проекту IFC «Розвиток агрострахування в Україні» та обласних департаментів агропромислового розвитку.

    Головна мета кампанії полягала в інформуванні спеціалістів обласних та районних департаментів агропромислового розвитку, агровиробників, спеціалістів обласних дорадчих служб про можливості агрострахування та програму державної підтримки агрострахування.

    Інформаційну підтримку надавали Національний прес-клуб «Українська перспектива» та регіональні прес-клуби Одеси, Хмельницького, Харкова та Черкас.

    В березні-квітні 2013 року в рамках весняної інформаційної кампанії було проведено по одному семінару у 22 обласних центрах України та автономній республіці Крим. Звіт про підсумки діяльності роботи ОС «Аграрний страховий пул» 2013

    Основними партнерами з організації семінарів, які запрошували учасників та забезпечували приміщення, були обласні департаменти агропромислового розвитку. Найбільша кількість учасників семінарів була у Вінницькій, Тернопільській, Житомирській, Чернівецькій, Сумській та Чернігівській областях, у яких департаменти агропромислового розвитку активно залучили сільгоспвиробників. На семінарах в інших областях основними учасниками були представники обласних департаментів та районних управлінь агропромислового розвитку (рис.1).



    Із загальної кількості учасників – 785 осіб в семінарах прийняли участь 300 керівників та спеціалістів, які представляли 271 сільгосппідприємство, 450 представників обласних департаментів та районних управлінь агропромислового розвитку та 35 представників страхових компаній, які входять до аграрного Пулу.

    З метою підвищення рівня кваліфікації спеціалістів страхових компаній учасників Пулу було проведено захід на тему: «Загальний курс з агрострахування», де розглядалися: загальні засади агрострахування, особливості правового регулювання страхування сільськогосподарської продукції, агрострахування з державною підтримкою в Україні, політика андеррайтингу, принципи та вимоги до андерайтингу.

    Під керівництвом Пулу відбулося навчання та атестація 30 нових експертів для роботи в осінньому сезоні компанії S.A.I. Service.

    Підсумком роботи в 2013 році стало проведення Пулом навчання на тему «Поточні програми агрострахування 2013 - 2014 р.р.» для учасників Пулу, де розглядалася: аналітична інформація за результатами страхування врожаю сільськогосподарських культур у сезоні весна - осінь 2013 року та програми страхування посівів та врожаю сільськогосподарських культур на осінь 2013 і весна - літо 2014 років.


    Участь у міжнародних конференціях, круглих столах, співпраця з зарубіжними
    партнерами


    В Москві 05 по 06.06.2013 року відбулася XI міжнародна конференція зі страхування, організована Всеросійським союзом страховиків (ВСС).

    Результатом участі Пула у XI Міжнародній конференції зі страхування стало підписання Угоди про взаємодію і співробітництво між Національною спілкою агростраховщіков Російської Федерації та Аграрним страховим Пулом України 6 червня 2013 року.

    У Відні з 29.09 – 02.10.2013 року відбувся 32 Міжнародний конгрес агростраховиків AIAG, Австрія. AIAG об'єднує лідируючі групи в секторі страховиків, перестраховиків та брокерів, бере активну участь в цій лінії бізнесу.

    У рамках конгресу були проведені дискусії з технічних аспектів агрострахування, відбувся обмін досвідом, розглядалися пропозиції щодо поліпшення заходів обережності й профілактики в сільському господарстві. 29.09.2013 року за підсумками 32 Конгресу Аграрний страховий Пул України був прийнятий в Міжнародну асоціацію страховиків агропромислового виробництва.

    У Києві з 11 по 13.10.2013 року з офіційним візитом перебувала австрійська група експертів з агрострахування. Пул прийняв активну участь у цьому заході для обговорення актуальних питань в агарному секторі.

    Пул приймав активну участь у роботі виставок: ХХV Міжнародна агропромислова виставка «АГРО-2013» та «Фермер України 2013».

    9 грудня 2013 року в Москві Пул приймав участь у круглому столі «Агрострахування в Росії: попередні підсумки та шляхи розвитку», організованим Всеросійським союзом страховиків (ВСС). Головна тема круглого столу – підведення підсумків аграрної політики 2012 – 2013 рр. та перспективи розвитку агрострахового ринку в 2014 році.

    Вивчення міжнародного досвіду агрострахування

    З 26 по 31.05.2013 року Генеральний директор та представники страхових компаній – учасники Пулу відвідали Італію для вивчення системи аграрного страхування в даній країні. Цей захід був організований дирекцією Пула за сприянням брокера «Bruno Sforni», що займається перестрахуванням.

    В ході відрядження відбулись робочі зустрічі з представниками сюрвейєрної компанії GRAI, агрострахового брокера А & A, перестрахового брокера Бруні Сфорні і Свісс Ре. Учасники делегації відвідали декілька сільськогосподарських підприємств в північно-західній частині Італії. Італійські агростраховики ознайомили українських колег з процедурами андеррайтингу, проведенням оглядів застрахованих сільськогосподарських культур і врегулювання збитків.

    Під час робочих зустрічей представники страхового брокера А & A поділилися своїм досвідом організації системи продажів договорів аграрного страхування, українські агростраховики ознайомилися зі страховими продуктами, які пропонуються фермерам в Італії.

    Створення єдиної системи андерайтингу в Україні

    Пулом розроблено та затверджено методичні рекомендації з андеррайтингу й проведення оглядів посівів при страхуванні посівів та майбутнього врожаю озимих зернових культур, методичні рекомендації з урегулювання збитків при страхуванні посівів та майбутнього врожаю озимих зернових культур на весь період вирощування та порядок перестрахування ризиків за договорами страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою страховими компаніями-членами Об’єднання страховиків «Аграрний страховий пул»

    Пул впровадив єдину систему андерайтингу, де встановили чіткі правила (регламенти) прийняття посівів на страхування. Пул затвердив політику андеррайтингу на 2013 рік та наступні андеррайтингові роки з визначенням максимальних обсягів відповідальності для кожної страхової компанії-члена Пулу. Також затвердили рекомендації з андеррайтингу для кожного страхового продукту та для груп культур.

    Результати діяльності страховиків членів Пулу в 2013 році

    Навесні 2013 року страхові компанії-члени Аграрного страхового пулу застрахували врожай зернових культур за програмою форвардних закупівель Аграрного Фонду України. Всього було укладено 468 договори страхування. Сума відповідальності за укладеними договорами склала 1,9 мільярда гривень. Урожай культур був застрахований на площі 303 211 гектарів. Сума зібраних премій, сплачених страхувальниками, склала 65 081 589 гривень.

    В рамках страхування майбутнього врожаю 2013 року страховими компаніями-члени Пулу було отримано 53 заяви про настання ризикових подій. Після проведення оглядів постраждалих посівів, страхові компанії виплатили відшкодування по 9 ризиковим подіям. Сума виплаченого відшкодування за договорами страхування врожаю зернових культур склала 6,3 мільйона гривень. Навесні 2013 року страхові компанії-члени Пулу страхували врожай зернових культур за програмою форвардних закупівель Державної продовольчо - зерновий корпорації України. Всього було укладено 338 договори страхування. Сума відповідальності за укладеними договорами склала більше 802,7 мільйона гривень. Урожай культур був застрахований на площі 104 727 гектарів. Сума зібраних премій, сплачених страхувальниками, склала 28 095 375 гривень.

    В рамках страхування майбутнього врожаю 2013 року страховими компаніями-члени Пулу було отримано 13 заяв про настання ризикових подій. Після проведення оглядів постраждалих посівів, страхові компанії виплатили відшкодування по 7 ризиковим подіям. Сума виплаченого відшкодування за договорами страхування врожаю зернових культур склала 1,4 мільйона гривень.

    Інформація по діяльності страхових компаній - членів Аграрного Страхового Пулу в 2012-2013 рр.

    У період з осінь 2012 весна 2013 рр. страхові компанії-члени Пулу уклали 982 договори страхування врожаю зернових і технічних культур (рис.2).


    Рис.2. % договорів від загальної кількості


    Сума відповідальності страховиків склала 3,2 мільярди гривень. Урожай сільськогосподарських культур був застрахований на загальній площі понад 486 тисяч гектарів (рис.3).


    Рис.3. % застрахованих площ

    Станом на грудень 2013 року страхові компанії вже виплатили відшкодування в загальній сумі в 7,9 мільйон гривень (рис.4).


    Рис.4. % від загальної суми відшкодувань Звіт про підсумки діяльності роботи ОС «Аграрний страховий пул» 2013

    Причиною незначних виплат в 2013 році стали досить сприятливі погодні умови. Ризикові події фіксувалися переважно в південних регіонах України (Херсонська, Миколаївська, Запорізька області та АР Крим). Основною причиною недобору врожаю стала весняна посуха (недостатня кількість опадів) , яка спостерігалася у вищевказаних регіонах у квітні - травні поточного року. За прогнозом Мінагрополітики України виробництво зерна в 2013 році складе рекордні 57,1 мільйон тонн (у 2012 році виробництво зерна склало 46,2 мільйона тонн).

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.