• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Знайдемо роботу разом!
    Опубликовано: 2007-03-19 10:38:09

    На „робітничому шляху” кожного з нас колись постає питання пошуку нового місця роботи. Це буває пов’язане з різними причинами – розпалася фірма, на якій працювали, або керівництво затримує виплату зарплати, хтось потра під „бе” скорочення, а для когось – це пошук першого місця роботи...

     

    „Знайдемо роботу разом!” – саме під таким гаслом працює державна служба зайнятості. Звернутися до неї досить просто, адже розгалужена система центрів зайнятості охоплює територію всієї України, а всі послуги тут надаються безкоштовно.

     

    Перешкодою для звернення у декого, скоріше, є внутрішній психологічний бар’єр, мовляв, на „біржі праці” – тільки безпорадні безробітні, а я не хочу поповнювати їхні лави. Але „безробітний” – не є синонімом „невдаха”. Невдахою можна стати у випадку недіяння, сидіння склавши руки, підкорившись обставинам, або філософствуючи про злу долю, лежачі на дивані. Життя багатьох, нині благополучних, бухгалтерів, юристів, лікарів, продавців та зварювальників склалося свого часу так, що без допомоги служби зайнятості, не знайшли б вони гідної роботи, не стали фінансовою опорою для своїх сімей, не змогли б професійно самореалізуватися…

     

    Проте психологічну перешкоду можна легко подолати, потрібно лише, образно кажучи, „встати з дивану” та піти до найближчого центру зайнятості. Сучасно обладнане приміщення, широкий спектр безплатних соціальних послуг, професійний персонал, а головне – найбільша в Україні база вакансій, напевне розвіють сумніви щодо пошуку роботи саме за сприяння служби зайнятості.

     

    Якщо, шановний читачу, Ви дійсно зацікавлені в тому, щоб досягти успіху на ниві пошуку роботи (адже пошук роботи – це також робота. Ви ніколи не замислювалися над цим?), ми впевнені, що у Вас вистачить сил та буде достатньо цікавості, аби прочитати наступний матеріал, де конспективно викладені основні види соціальних послуг, які надає служба зайнятості своїм клієнтам – шукачам роботи та роботодавцям.

     

    Для Вашої зручності інформацію ми виклали у питаннях та відповідях, щоб кожний зміг швидко знайти саме те, що його цікавить.

     

    Хто і як може звернутися до державної служби зайнятості?

     

    До державної служби зайнятості за сприянням у працевлаштуванні можуть звертатися всі громадяни, що шукають роботу.
    Реєстрація ж здійснюється в центрі зайнятості за місцем ання (реєстрації) при пред'явленні паспорта і трудової книжки, документів про освіту, а в разі необхідності – військового квитка.

     

    Які послуги служба зайнятості надає населенню?

     

    Для громадян, які зареєстровані в центрі зайнятості як такі, що шукають роботу, безкоштовно надається широкий спектр соціальних послуг.

     

    Крім пошуку підходящої роботи, у центрах зайнятості:
    - надаються інформаційні та консультаційні послуги, пов'язані з працевлаштуванням;
    - є можливість отримати послуги з професійної орієнтації;
    - можна пройти професійну підготовку, перепідготовку, підвищити кваліфікацію, в тому числі під конкретне замовлення роботодавця і навіть безпосередньо на робочому місці;
    - отримавши виплату допомоги по безробіттю одноразово – започаткувати «власну справу»;
    - взяти участь у громадських роботах;
    - одержати допомогу з безробіття.

     

    Основним у роботі з клієнтами для державної служби зайнятості є адресний підхід у наданні соціальних послуг, виходячи з індивідуальних потреб, вимог і можливостей шукачів роботи і роботодавців.

     

    Чим служба зайнятості може допомогти молодим людям у виборі майбутньої професії?

     

    Відсутність у молодих людей реальної інформації про можливості професійного вибору, на жаль, призводить до того, що кількість випускників, у яких професійні плани розходяться з вимогами ринку праці, є досить високою. Більшість молодих людей не володіють елементарними навичками грамотного поводження й орієнтації на ринку праці.

     

    Відвідавши центр зайнятості, можна одержати кваліфіковану профконсультацію, ознайомитися з різними матеріалами про професії, подивитися відеофільми, взяти із собою для самостійного вивчення інформаційну друковану продукцію.

     

    Спеціально для молоді проводяться інформаційні дні в центрах зайнятості, уроки вибору професій, дні презентації професій, підприємств, навчальних закладів, організуються екскурсії на підприємства, а також ярмарки кар'єри, випускається велика кількість профінформаційної літератури.

     

    Надто важливо, щоб до закінчення школи було зроблено правильний професійний вибір, обрана саме та професія, яка дійсно потрібна на ринку праці сьогодні й буде потрібна завтра, тобто професія, що має перспективу.

     

    У центрі зайнятості також можна отримати інформацію про навчальні заклади, що здійснюють навчання за обраною професією. А якщо вас цікавлять дані про поточну потребу роботодавців у працівниках, їх можна знайти у комп’ютерах вільного доступу або на стендах у секторі самостійного пошуку вакансій.

     

    Чи можуть безробітні забезпечити себе роботою самі, виявивши свої підприємницькі нахили?

     

    Безумовно. Для організації безробітними підприємницької діяльності державна служба зайнятості здійснює виплату допомоги по безробіттю одноразово.

     

    Підприємницька ініціатива безробітних підтримується службою зайнятості цілим комплексом заходів:
    - навчанням основам підприємництва,
    - складанням бізнес-планів,
    - консалтинговим супроводом.

    Понад дві третини колишніх безробітних, які стали підприємцями, не покидають власну справу, продовжують працювати. Переконавшись у дієвості служби зайнятості, багато хто з них звертається сюди по допомогу в підборі або навчанні кадрів для свого молодого бізнесу.

     

    Чи можна за допомогою державної служби зайнятості опанувати нову професію, спеціальність?

     

    Державна служба зайнятості здійснює професійне навчання відповідно до потреб ринку праці й замовлень роботодавців.
    За кошти Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття організовується професійна підготовка, перепідготовка або підвищення кваліфікації.

     

    З року в рік зростає кількість напрямів, за якими здійснюється професійне навчання. Професійна підготовка і перепідготовка здійснюється за більш, ніж 400-ма професіями і спеціальностями.

     

    Для кращої адаптації слухачів до умов майбутньої роботи, служба зайнятості організує виробниче навчання та виробничу практику на базі провідних підприємств, установ і організацій.

     

    Для безробітних, які не мають досвіду практичної роботи з набутої професії, або тих, хто тривалий час не працював і бажає відновити або вдосконалити свої знання, уміння й навички в практичній діяльності, служба зайнятості пропонує таку форму підвищення кваліфікації, як стажування на конкретному робочому місці.

     

    Підвищення кваліфікації й стажування на підприємствах є найбільш ефективними формами навчання – вони забезпечують практично стовідсоткове працевлаштування.

     

    Чи можна завдяки державній службі зайнятості влаштуватися на тимчасову роботу?


    Так, – це оплачувані громадські роботи. Такі роботи загальнодоступні, не потребують спеціальної кваліфікації і виконуються на договірній основі й добровільних засадах.

     

    Основні напрями організації громадських робіт:
    • благоустрій та озеленення територій населених пунктів, зон відпочинку і туризму, придоніх смуг;
    • впорядкування територій населених пунктів з метою ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій;
    • підсобні роботи на будівництві або ремонті об’єктів соціальної сфери (дитячих дошкільних закладів, спортивних майданчиків, закладів культури і охорони здоров’я, будинків для осіб похилого віку та інвалідів, дитячих оздоровчих таборах, інших об’єктах соціальної сфери);
    • роботи в архівах з технічною документацією (для безробітних, які згідно з медичними довідками не можуть виконувати фізичну роботу);
    • впорядкування місць меморіального поховання, які мають офіційний статус;
    • підсобні роботи з відновлення пам’яток архітектури, історії та культури;
    • догляд за особами похилого віку та інвалідами, а також догляд за хворими в закладах охорони здоров’я та допоміжні роботи у дитячих будинках та домах для людей похилого віку.


    Чим державна служба зайнятості може допомогти в пошуку роботи тим, хто має інвалідність?

     

    Забезпечення рівності можливостей та ставлення до осіб з інвалідністю у навчанні та зайнятості визначене Міжнародною організацією праці (Конвенція №159 МОП про професійну реабілітацію та зайнятість інвалідів).

     

    Інвалідам, які не мають роботи, готові та здатні приступити до підходящої роботи, після реєстрації їх як таких, що шукають роботу, надається статус безробітного та всі соціальні послуги, передбачені чинним законодавством.

     

    У центрах зайнятості людина з обмеженими фізичними можливостями самостійно або за допомогою фахівця може:
    • підібрати підходящу роботу;
    • одержати комплекс соціальних послуг з профорієнтації та профнавчання;
    • здійснити професійний вибір з урахуванням медичних показань, програми реабілітації, особистих нахилів і здібностей;
    • здобути додаткові професійні навички або одержати нову професію;
    • опанувати технікою пошуку роботи й презентації своїх можливостей роботодавцям;
    • одержати інформацію щодо законодавства по професійній і трудовій реабілітації інвалідів.

     

    Які послуги для роботодавців передбачені соціальними послугами державної служби зайнятості?

     

    У деяких роботодавців, на жаль, зберігся стереотип ще радянських часів, що в службі зайнятості на обліку стоять виключно „трутні”, що не бажають працювати. База даних державної служби зайнятості сьогодні може впевнено скасувати таке помилкове уявлення. Треба тільки поцікавитися, проявити ініціативу та виявити довіру.

     

    Основні види соціальних послуг, які служба зайнятості надає роботодавцям:
    • інформаційні та консультаційні послуги;
    • підбір персоналу, в тому числі з використанням профдіагностичних методик;
    • організація профнавчання, підвищення кваліфікації необхідних спеціалістів, у тому числі на робочих місцях;
    • надання дотації, тобто відшкодування витрат на виплату заробітної плати колишнього безробітного;
    • допомога в організації оплачуваних громадських і сезонних робіт.

     

    Підбір персоналу здійснюється оперативно, по всіх регіонах України. У кожному резюме міститься детальна інформація про професійні якості, освіту, навички та попередню трудову діяльність шукачів роботи.


    Відвідавши чумарок вакансій, можна особисто поспілкуватися з претендентами на роботу.

     

    Якщо підприємству бракує висококваліфікованих фахівців, служба зайнятості допоможе ознайомитись з навчальними закладами, профілями підготовки та перепідготовки фахівців на конкретні замовлення роботодавців.

     

    Для тих, хто готовий взяти на роботу жінку з маленькою дитиною, випускника школи чи ПТУ, людину передпенсійного віку або звільнену після відбуття покарання, – в нагоді стане інформація про порядок бронювання робочих місць та надання роботодавцю дотації на створення додаткових робочих місць для працевлаштування безробітних.

     

    У будь-якому центрі зайнятості України можна отримати безкоштовну юридичну консультацію з питань чинного законодавства у сфері зайнятості.

     

    Для тих, кому цікаво. „Денна варта” керівництва державної служби зайнятості: «Хто платить зарплату в конверті – „вийти з пітьми”!»

     

    Керівництво державної служби зайнятості сьогодні регулярно підіймає гостре питання підвищення рівня зарплат, зокрема шляхом виплати «білої» зарплати – без «конверта», забезпечення гідних умов праці для громадян України. Мовою офіційних документів це називається «соціальна відповідальність роботодавців».

     

    «Конкретні механізми рішення цієї проблеми є. Є світова практика. Це вже багато хто проходив, і не треба видумувати велосипед у цій ситуації. Все досить просто. Перший шлях – істотне підвищення заробітної плати працівникам бюджетної сфери: лікарям, учителям тощо. Закони економіки свідчать, що бізнес автоматично протягом кількох місяців змушений буде піднятися до рівня цих заробітних плат. Скільки для цього потрібно грошей? Ну, напевно, мільярдів 10. Є чи вони в бюджеті? Думаю, що для рішення цієї проблеми можна було б знайти. Проїли ж гроші від «Криворіжсталі»? А це 18 млрд. Куди їх пустили, хто про це знає? А можна було б ці гроші пустити на підвищення заробітних плат.

     

    Інший механізм підвищення рівня зарплати – це шведський варіант. У середині 60-х років там просто взяли й зафіксували заробітну плату по фактично виплаченій. Привожу простий приклад. У Києві всі знають, що знайти бухгалтера середнього рівня на роботу менш ніж за 600 доларів неможна. Однак приходиш з перевіркою, дивишся відомість по заробітній платі, і виявляється, що бухгалтер одержує мінімальну заробітну плату. Ну всім же зрозуміло, що ця людина одержує гроші в конверті, а це лишає її соціального захисту в разі хвороби, робить пенсію мінімальною.

     

    А можна було б просто в законодавчому порядку зафіксувати за окремими галузями економіки реальну заробітну плату. Інакше кажучи, зафіксувати ринково сформовану вартість робочої сили. Але для цього потрібні певні зміни в законодавстві й певна політична воля. Одна державна служба зайнятості, на жаль, сьогодні може тільки підіймати це питання, говорити про нього, давати певні меседжі уряду й громадськості, що ми регулярно й робимо.

     

    А з іншого боку є ще роботодавець. Роботодавцю 120, 130, 150% рентабельності не багато? Може, варто знизити до 80% рентабельності й платити людям гідну заробітну плату?» – так висловив свою позицію директор державної служби зайнятості Володимир Галицький в інтерв’ю газеті «Киевский телеграф» (див. номер за 2-8 березня 2007 р.).

     

    Для тих, кому цікаво. Про активність чоловіків і жінок при пошуку роботи

     

    Активність жінок щодо пошуку роботи за сприяння державної служби зайнятості вище (56%), ніж серед чоловіків. Саме цей факт іноді призводить до некоректного висновку про «жіночу обличчя» українського безробіття.
    Досвід спілкування фахівців центрів зайнятості з відвідувачами свідчить про те, що проблема «чоловік як клієнт служби зайнятості» також існує і має свою специфіку.

     

    У випадку втрати роботи чоловіку складніше звернутися по допомогу до фахівця служби зайнятості через властиве багатьом представникам «сильної статі» хибної думки, що це буде визнанням їхньої життєвої неспроможності. Трапляється, що дружини звертаються до центрів зайнятості з метою одержання інформації про можливості працевлаштування чоловіків.


    Отже робимо висновок – роботу знаходить той, хто її шукає!

     

    Для тих, кому цікаво. Коротка статистика.

    Ситуація на ринку праці сьогодні відрізняється стійкими й стабільними позитивними тенденціями. Поступово відбувається зростання зайнятості й, відповідно, скорочення безробіття. Рівень безробіття, а мається на увазі економічне безробіття, обчислювальне за методологією Міжнародної організації праці, – становить 6,4%, що практично наближається до природного рівня. Наприклад: середній рівень безробіття в країнах Євросоюзу становить 7%. У Польщі – 15%.


    Чисельність громадян, які звертаються до державної служби зайнятості за сприянням у працевлаштуванні, зростає. Якщо в 1995 році до служби зайнятості звертався лише кожен десятий реальний безробітний, у 1997 році – кожен четвертий, сьогодні – це вже дві третини реальних безробітних.


    ЗА ДОДАТКОВОЮ ІНФОРМАЦІЄЮ ТА СПРИЯННЯМ У ПРАЦЕВЛАШТУВАННІ ЗВЕРТАЙТЕСЯ ДО ЦЕНТРУ ЗАЙНЯТОСТІ !

     

    8-800-50-50-600
    безкоштовна інформаційно-довідкова інтерактивна багатока телефонна система державної служби зайнятості

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.