• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • ДПА України повідомляє
    Опубликовано: 2005-12-15 16:09:00
    ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
    ДЕПАРТАМЕНТ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ ТА МАСОВО-
    РОЗ’ЯСНЮВАЛЬНОЇ РОБОТИ
    А бензин, як і раніше, змішують…
    Торгівля бензином була, залишається і, напевно, буде й надалі одним з найбільш прибуткових видів бізнесу – такий висновок можна зробити, зважаючи на велику кількість вже наявних і споруджуваних АЗС. Однак чисельність автозаправних станцій і фірм, що торгують різними видами палива, ще не свідчить про якість бензину.
    Згадуючи відомому стрічку “Джентльмени удачі”, де бензин розбавляли ослиною уриною, розуміємо, що на теперішній час це вже не актуально, й ніяк не через недостачу поголів\'я ослів. На сьогоднішній день у бензин додають бензол та інші добавки.
    Так, у листопаді поточного року співробітниками Сімферопольського відділу податкової міліції УПМ ГПА в АРК на перевірку відібрані, відповідним чином опломбовані й оформлені проби бензину марок А-80, А-92, А-95, що реалізовували три АЗС, розташовані у місті Сімферополі, які належать ПЕК “Сучасник”.
    Зазначені проби були направлені для дослідження в одну із сертифікованих лабораторій, що належить ТОВ “Бі Ес Ай Інспекторейт Україна” (м. Одеса). Результати досліджень показали, що тільки одна із дев\'яти відібраних проб відповідала нормам, що діють в Україні. Практично усі види низькооктанового бензину (А-80, А-92) не відповідають нормам щодо показника “октановое число” на 1,5-2 одиниці, а три проби бензину А-95 не відповідають нормам щодо показника “вміст бензолу”. При цьому вміст бензолу перевищує припустимі норми на 50-70 %.
    Крім того, з огляду на те, що бензин А-95 реалізовувався на заправках ПЕК “Сучасник” під маркою румунського бензину RON-95, було проведено порівняння отриманих у ході дослідження показників з відповідними показниками бензину RON-95. При цьому встановлено, що показник “вміст бензолу” перевищує норму у 10-12 разів, показник “вміст сірки” перевищує норму у 2-2,5 раза. Ці результати порівняння дозволяють зробити висновок про те, що або в бензин марки RON-95 додали речовину, що містить бензол, або під вказаною маркою реалізується свідомо неякісний продукт.
    Спробуємо прорахувати можливу економічну вигоду при додаванні бензолу в бензин. По-перше, при цій операції штучно підвищується октановое число бензину. Таким чином, з більш дешевої марки бензину можна отримати бензин марки А-95. Різниця у вартості бензину складе мінімум 20 копійок на одному літрі. На одній тонні бензину така різниця складе 200 гривень. Якщо зти, скільки десятків тонн бензину реалізується щодня на АЗС, можна уявити кількість коштів, одержуваних зацікавленими особами при проведенні нескладних операцій з бензином і бензолом та іншими добавками.
    Варто звернути увагу на те, що неякісний бензин з підвищеним вмістом бензолу й інших добавок негативно впливає на роботу автомобіля, здоров\'я людини, а також завдає шкоди навколишньому середовищу. За даними оперативників велика кількість автолюбителів звертається на станцію техобслуговування після того, як їх автомобілі були заправлені неякісним бензином – робиться непридатним паливна система, двигун машини і т.п. Ремонт обходиться аж ніяк недешево.
    Фактів порушення під час торгівлі бензином безліч, і не тільки на АЗС ПЕК “Сучасник”. Представниками контролюючих і правоохоронних органів у Криму було перевірено 79 підприємств, що займаються торгівлею бензином. На 69 встановлено порушення правил торгівлі – невідповідність бензину нормативним документам, недолив і т.п. Перевірено більше 2 мільйонів літрів бензину, забраковано 126 тисяч літрів. Через невідповідність стандартам забраковано більше 45 тисяч літрів бензину.
    Прес-група УПМ ГПА в АРК
    04655, Київ, Львівська площа, 8, тел./факс: 247-35-01, 247-35-83; e-mail: presssta
    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.