• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Голова Держспоживстандарту України підписав Угоду про співробітництво з Управлінням з стандартизації, метрології та випробувань Словацької Республіки
    Опубликовано: 2006-01-25 15:24:00

    Сьогодні наша країна стоїть на порозі вступу до Світової організації торгівлі та інтеграції до Європейського Союзу. Державний комітет України з питань технічного регулювання та споживчої політики, поступово виконує завдання, визначені Указом Президента України від 13 липня 2005 року №1105 „ Про заходи щодо вдосконалення діяльності у сфері технічного регулювання та споживчої політики” щодо налагодження двостороннього співробітництва з країнами-торговельними партнерами України.

    У межах своєї компетенції, Держспоживстандартом України протягом 2005 року було укладено 5 міжнародних угод про співробітництво у сфері стандартизації, метрології, оцінки відповідності та якості (між Кабінетом Міністрів України та урядами Сирійської Арабської Республіки, Йорданського Хашимітського Королівства, з Литовською Республікою, а також між Держспоживстандартом України та Бюро Індійських стандартів, в тому числі ще одну угоду з Литовською Республікою.

    Важливим є те, що вже протягом січня місяця 2006 року вже укладено 2 міжнародні Угоди (з Італійською установою з уніфікації UNI, Німецьким інститутом стандартів (DIN).

    Укладання чергової Угоди між Держспоживстандартом України і Управлінням з стандартизації, метрології та випробувань Словацької Республіки про співробітництво у галузі стандартизації, оцінки відповідності, метрології і якості надасть можливість налагодити двостороннє співробітництво у зазначених сферах, створить передумови для спрощення доступу безпечної для споживачів продукції на ринки обох країн. Угода передбачає розвиток взаємної співпраці у сфері визнання результатів робіт з оцінки відповідності на основі укладання договорів між органами з сертифікації окремих видів продукції, що є предметом експорту/імпорту. А це в свою чергу дозволить знизити собівартість та термін надходження такої продукції на ринки обох країн.

    Також, документом передбачено обмін досвідом з метрологічної діяльності, зокрема, із забезпечення єдності вимірювань та звірення національних еталонів одиниць фізичних величин, впровадження систем управління якістю та навколишнім середовищем у відповідності з міжнародними стандартами серії ISO 9000 і ISO 14000, про що зазначив Голова Управління з стандартизації, метрології і випробувань Словацької Республіки Арпад Гонда.

    Підписуючи Угоду, Голова Держспоживстандарту України Микола Негрич наголосив, що „підписання міжнародної Угоди про співробітництво, безумовно сприятиме використанню Україною досвіду Словацької Республіки, а ЄС, щодо приведення національного технічного законодавства та нормативної бази до норм та правил ЄС”.

    Наразі проводяться двосторонні переговори з Ірландією, Австрією та Іраном.

    Таким чином, на сьогодні у сфері стандартизації, метрології, оцінки відповідності та захисту прав споживачів діє 43 угоди з 30 країнами, 17 з яких укладено на міжурядовому рівні.

    Україна продовжує вести досить активну міжнародну діяльність і є ом 9 міжнародних та регіональних організацій з стандартизації та метрології, зокрема, наприкінці вересня українська делегація під головуванням М. Негрича взяла участь у 28-ій Генеральній Асамблеї Міжнародної організації зі стандартизації, зокрема у Раді (ISO), – що є одним з ключових заходів напередодні вступу України до Світової організації торгівлі. Під час візиту проведено низку двосторонніх зустрічей, досягнуто вагомих домовленостей, зокрема щодо започаткування співробітництва з представниками національних органів з стандартизації Великої Британії, Сінгапуру, Хорватії. Як позитивний сигнал можна відзначити рішення Європейської Комісії щодо проведення консультацій стосовно приєднання України до Угоди про оцінку відповідності та прийнятості промислових товарів (ACAA). У зв’язку з цим у вересні 2005 року українській стороні було передано пакет документів до проекту „Україна: План дій щодо вільного руху промислових товарів”.

    Участь у міжнародних організаціях відповідає стратегічному курсу України щодо вступу до СОТ та набуття ства в ЄС. Сьогодні, Держспоживстандарт України, представляє державу в таких міжнародних і регіональних організаціях: Міжнародній організації з стандартизації (ISO), Міжнародній електротехнічній комісії IEC), європейському комітеті з стандартизації (CEN), Європейському комітеті з стандартизації в електротехніці (CENELEC), Міждержавній раді з стандартизації, метрології та сертифікації (МДР), Міжнародній організації законодавчої метрології (OIML), Організації Євроазіатського співробітництва державних метрологічних установ (COOMET), Організації національних метрологічних установ держав Європи (EUROMET), Генеральній конференції мір та ваг (CGPM). В рамках зазначених організацій Держспоживстандарт отримує як проекти так і щойно видані стандарти, публікації, журнали і каталоги, які створюють фонд нормативних документів, користування яким доступно розробникам національних стандартів, промисловцям, підприємцям, громадськості.

    Завдяки підтримці Держспоживстандарту України, протягом 2005 року 10 українських ТК (технічних комітетів) активізували свою участь у міжнародній стандартизації, змінивши статус наглядача на активного а. Таким чином, на сьогодні 39 ТК працює у 126 структурних підрозділах ISO у статусі активного а. Планується розширити сферу діяльності у комітетах, які займаються розробленням стандартів у галузі будівельних матеріалів, лісоматеріалів та методів їх випробувань, тощо.

    Одним із результатів діяльності Держспоживстандарту України в міжнародних організаціях з стандартизації станом на 30 ня 2005 року, є затвердження та надання чинності 900 національним та міждержавним стандартам, що гармонізовані з європейськими та міжнародними. Всі стандарти затверджено та введено в дію наказами Держспоживстандарту України.

    Участь України в такій кількості міжнародних і регіональних організацій із стандартизації і метрології, а також підписання та реалізація міжнародних угод з країнами ами Європейського Союзу забезпечить тверду основу для гармонізації національних стандартів, норм і правил з міжнародними і європейськими, а також сприятиме інтеграції України у Європейський економічний простір та доступу української продукції на світові ринки.

    "Урядовий портал"

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.