• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Міністр юстиції надіслав Ющенку Концепцію удосконалення судівництва країни
    Опубликовано: 2006-04-03 16:56:00

    31 березня 2006 року Сергій Головатий, Голова Національної комісії зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права, міністр юстиції України, надіслав Президентові України на затвердження доопрацьовану Концепцію удосконалення судівництва для утвердження справедливого суду в Україні відповідно до європейських стандартів, схвалену Національною комісією зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права на 6-му пленарному засіданні 22 березня 2006 року.

    Відповідно до рішення Комісії, ухваленого 14 лютого 2006 року на 5-му пленарному засіданні, Концепцію було надіслано до Ради Європи для експертизи та до усіх судових установ України (усіх рівнів та всіх видів юрисдикції) – для отримання відгуків.

    У відповідь до Комісії від судів загальної юрисдикції (зокрема, від Верховного Суду України, Вищого адміністративного суду України, Вищого господарського суду України, апеляційних та місцевих судів), інших установ судової влади (зокрема, від Ради суддів військових судів, Кваліфікаційної комісії суддів загальних судів Одеського апеляційного округу), а також об‘єднань суддів (зокрема, від Всеукраїнської незалежної суддівської асоціації, ами якої є близько 1500 судів України) надійшло 72 відгуки з пропозиціями і зауваженнями щодо Концепції. З-поміж них: 19 відгуків – від місцевих судів, 10 – від апеляційних господарських судів, 20 – від обласних господарських судів.

    Окрім того, позитивний експертний висновок стосовно Концепції надійшов і від експерта Ради Європи – Заступника генерального секретаря Міжнародної асоціації суддів пана Джакомо Оберто (суддя міста Турін, Італія).

    Загалом надійшло 254 пропозиції та зауваження, які стали предметом розгляду на засіданнях робочої групи (що постійно працювала протягом усього періоду підготовки остаточного варіанту документа), а також Комітету з утвердження верховенства права та Національної комісії.

    Переважна більшість відгуків не містила принципових заперечень щодо основних положень Концепції. Дискусійні питання були винесені на обговорення робочої групи, Комітету та Комісії. Здебільшого у відгуках підтримувалася ідея схвалення Концепції. Усі пропозиції, що надійшли до Комісії, були розглянуті. Не всі з них були схвалені, зокрема, ті, що могли б загальмувати процес здійснення судової реформи.

    Після того, як Концепція пройшла відповідну професійну експертизу – у суддівському корпусі та в європейській міжнародній організації, Національна комісія схвалила остаточний текст Концепції.

    За наслідками обговорення Концепції на останньому пленарному засіданні Комісії було внесено зміни також і в її назву. Комісія дійшла згоди про те, що разом із здійсненням судової реформи в країні варто також запровадити в активний термінообіг таке юридичне поняття, як судівництво, стосовно чого Комісія спирається на відповідні висновки експертів.

    "ДМСУ"

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.