• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Закон України "Про судовий збір"
    Опубликовано: 2006-04-06 15:03:00

    Метою проекту Закону є визначення правових засад справляння судового збору у відповідності до норм Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та Закону України „Про систему оподаткування”.

    У проекті Закону вводиться поняття судового збору та пропонується замінити ним існуючу на сьогодні сплату державного мита, визначеного Декретом Кабінету Міністрів України „Про державне мито” щодо сплати державного мита при поданні заяв і скарг до суду. Також визначаються об’єкти оподаткування та платники судового збору, розміри ставок, пільги, порядок сплати і повернення судового збору.

    Проектом Закону передбачається визначення розміру ставок судового збору в цивільному судочинстві у помірних частинах мінімальної заробітної плати, що сприятиме забезпеченню державою конституційного права кожного громадянина на звернення до суду за захистом своїх прав та свобод.

    Сплата судового збору при зверненні до господарського суду у більших розмірах порівняно з фізичними особами визначається з метою стимулювання суб’єктів господарювання до дотримання договірної дисципліни.

    Проектом Закону також пропонується суттєве скорочення пільг зі сплати судового збору у порівнянні з кількістю пільг, які були встановлені Декретом Кабінету Міністрів України „Про державне мито” щодо сплати державного мита при поданні заяв і скарг до суду. Це сприятиме забезпеченню рівності перед законом усіх платників судового збору та дотриманню одного із принципів побудови системи оподаткування – принципу рівності, недопущення будь-яких проявів податкової дискримінації.

    Прийняття Закону сприятиме виконанню обов\'язків та зобов\'язань України, що випливають з її ства в Раді Європи, щодо заміни державного мита судовим збором. Спрямування коштів від судового збору на забезпечення потреб судової влади, як це передбачено законопроектом, сприятиме поліпшенню фінансування функціонування судів і діяльності суддів.

    Довідка: Законопроект розроблено на виконання Указів Президента України від 20 січня 2006 року № 39 „Про затвердження Плану заходів із виконання обов\'язків та зобов\'язань України, що випливають з її ства в Раді Європи” та від 20 березня 2006 року № 242 „Про затвердження Плану заходів на 2006 рік щодо вдосконалення судового устрою та забезпечення справедливого судочинства в Україні відповідно до європейських стандартів”.

    : Законопроект розроблено на виконання Указів Президента України від 20 січня 2006 року № 39 „Про затвердження Плану заходів із виконання обов\'язків та зобов\'язань України, що випливають з її ства в Раді Європи” та від 20 березня 2006 року № 242 „Про затвердження Плану заходів на 2006 рік щодо вдосконалення судового устрою та забезпечення справедливого судочинства в Україні відповідно до європейських стандартів”.

    "ДМСУ"

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.