• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Сфальсифікована демократія, або волинський губернатор іде на луцького мера - 4
    Опубликовано: 2006-04-03 15:38:00

    Перша постпомаранчева виборча кампанія по Україні завершилася з шокуючими результатами, які дзеркально відображають результати 2002 року. Тоді провладний блок «За ЄдУ» набрав майже стільки, скільки сьогодні «Наша Україна».

    Навіть Президент попросив голову ЦВК провести перерахунок голосів там, де є сумнів у правильності вільного вибору. Однак ситуація в Луцьку цілком може стати унікальною в Україні. Ще б пак, адже за сфальсифікованими бюлетенями може перемогти сфальсифікований мер. Ось така вона волинська сфальсифікована демократія...

    Судний день

    Виборча кампанія, яка нагадувала швидше війну, мала б завершитися 26 березня. Однак цей день на 75 дільницях Луцька перевершив попередні вибори за масовими порушеннями чинного законодавства під час виборів та підрахунку голосів. Кількагодинні черги, відсутність фахової підготовки ів комісій та спостерігачів, непідготовленість приміщень для голосування, «мертві душі» (зокрема, у списках виборців було виявлено ім’я покійного батька діючого мера), віртуальні будинки, яких в природі не існує, «каруселі», помаранчеві стрічки, які були розвішані на деревах біля кожної дільниці, – це лише загальні наслідки результату діяльності колишнього першого заступника голови Волинської ОДА Богдана Шиби. Саме він очолював регіональну групу, що підготувала виборчі списки.

    На 10-й дільниці більше 30-ти людей не знайшли себе у списках виборців. Водночас на цій же дільниці у списках з’явились близько 90 прізвищ людей, які нібито зареєстровані за адресами, де насправді ніколи не али.

    Приміщення ЖКП № 7 було настільки малим, що людям доводилося годинами вистоювати в черзі, щоб потрапити до столів з бюлетенями. На 6-й дільниці після підрахунку голосів контрольних талонів виявилося менше, ніж бюлетенів. І так практично на кожній дільниці.

    На 18-й дільниці стався взагалі унікальний випадок. и комісії ввечері здали до ТВК підраховані бюлетені. А наступного ранку на території, де знаходилася дільниця, були знайдені пакунки з бюлетенями, які начебто вже лежали в ТВК! Жінки вирішили повернути їх до ТВК, але таким вчинком лише наробили собі клопоту. У тому числі й з міліцією.

    Щодо використання адміністративного тиску на ів ДВК та ТВК також можна сказати багато чого. Підрахунки голосів на більшості виборчих дільниць розпочалися далеко за північ і тривали кілька днів. Спостерігачі та и ДВК не витримували безсонних ночей. У більшій частині дільничні протоколи, які були подані до ТВК, відрізняються від тих, які видані спостерігачам. Під час перевірки бюлетенів в окремо взятих дільницях виявлено факти відсутніх та недорахованих бюлетенів.

    В газеті «Волинь-нова» перед судовим засіданням по справі «Шиба проти ТВК» був опублікований нібито свіжий кримінальний нарис, в якому голову ТВК Світлану Гущенко було виставлено в негативному світлі. Результат – голова комісії визнала позов, а Шиба був поновлений кандидатом на посаду міського голови.

    Але найбільшою «родзинкою», яка ввела в оману виборців та реально вплинула на результат, стали бюлетені по виборах мера. Вони були виготовлені на замовлення міської ТВК і містили недостовірні дані про Богдана Шибу (місце ання, місце роботи) та неповні дані про Володимира Литвинюка. Зокрема, в останнього фактично вкрали з бюлетеня назву «Блок Юлії Тимошенко».

    Тому й не дивно, що в суди пішли позовні заяви а виборча боротьба продовжується.

    ... відчуй протяг!

    27 березня місто шоковане. Богдан Шиба – мер Луцька? Інші кандидати, які ще донедавна боролися між собою, об’єдналися заради чесних і прозорих виборів. Чи не пізно? 2 квітня вони провели на Театральному майдані мітинг під гаслом «Ні фальсифікаціям!». Напередодні 30 тисяч листівок сповістили місто про мітинг. Майже три сотні людей прийшло на нього. Напевно, рівно стільки лучан готові боротися за справедливість, яка, звичайно, десь є. Але — кому вона потрібна? Принаймні, в Луцьку.

    Кандидатський квартет – Геннадій Кожевніков, Володимир Литвинюк, Олег Бойко та довірена особа Антона Кривицького Андрій Журавльов – у своїх промовах наголошували на численних порушеннях виборчого законодавства, на тому, що комісія приймає невідповідні рішення, що для всіх них важливо не особиста перемога, а справедливість. Простий перерахунок голосів, на їх думку, нічого не змінить. Кандидати, звичайно, виборюватимуть своє право в судах і, можливо, досягнуть успіху. Якщо суди будуть в іншій області, а не на Волині.

    Переможець виборів Богдан Шиба, який за підрахунками набрав більше 31 тисячі голосів і лише на 750 голосів випередив Антона Кривицького, на луцькому телеканалі «Аверс» вже 1 квітня, традиційно порушуючи закони, сам себе проголосив новим мером Луцька. Символічно, що це сталося у день, коли весь світ жартує. Богдан Шиба цього дня, здається, не жартував. Він вже встиг розподілити кабінети мерії, посади тощо. Не вистачає лише одного – легітимного оприлюднення результатів виборів. Але комісія, попри шалений тиск, цього не робить, намагаючись діяти згідно чинного законодавства.

    Однак ніщо так швидко не настає, як розчарування. Недостовірні дані в бюлетенях щодо двох кандидатів визнала і комісія. Замість повторних виборів ТВК... лише винесла догану секретарю! Саме ця пані внесла зміни до електронного варіанту бюлетеня. Випадковістю це назвати важко, оскільки саме секретар під час виборчого процесу сприяла Богдану Шибі всіма своїми діями.

    Антон Кривицький, начебто, не збирається просто віддати владу і настроєний іти до кінця. Однак чомусь на всі навколовиборчі заходи замість нього з’являється лише довірена особа. Можливо, що мер Луцька просто відпочиває у відпустці і не має часу самостійно вести політичну боротьбу. Але й не виключено, що це просто можливість для відступу.

    Бізнесмен Євген Мельник, який окрім кандидування на посаду мера йшов до міськради по списку блоку Костенка-Плюща під першим номером як кандидат в депутати, також постраждав. Партійна конференція блоку виключила його зі списку, що зробить і ТВК.

    Щодо інших кандидатів, то Олег Чернецький, подейкують, вже закордоном, а Олександр Главацький продовжує смішити лучан. Він все не може визначитись, чи він виступає за нові вибори, чи готовий визнати Богдана Шибу мером. Тому й робить заяви, протилежні одна одній.

    ЗАТ «Батьківщина»?

    Юлія Тимошенко у Луцьку перемогла з результатом у 37%, на Волині – у 44%. До обласної ради буде обрано 41 депутат від блоку, що становить 50% плюс один голос. До луцької міської – близько 20. Однак про партійну перемогу «Батьківщини» на Волині говорити зарано.

    Голова обласного штабу блоку, народний депутат Євген Кирильчук продовжує проводити політичні репресії проти «неугодних» однопартійців. У Луцьку, в Луцькому, Локачинському, Камінь-Каширському районах він і далі виключає зі списків кандидатів в депутати, які вирішили керуватися рішеннями партійних конференцій, а не особистими бажаннями Євгена Івановича. Мотивація виключення опальних однопартійців зі списків у депутати доволі комічна, якщо не сказати абсурдна. Кандидатів звинувачують... в антисемітизмі.

    На мітингу в Луцьку и «Батьківщини» Олег Бойко, Володимир Литвинюк, Олександр Вікторов розкрили ситуацію, яка коїться в організації. Зокрема, Олег Бойко заявив:

    «Дехто поставив собі за мету здобути владу в місті будь-якою ціною. Почався обман колег по партії. Лише за один день мене здурили двічі. Спершу дали підписати угоду про єдиного кандидата у перспективі, а вже наступного дня почали розповідати, ніби я вже не претендент, бо зняв свою кандидатуру. Такі ж чутки почали розпускати і про Володимира Литвинюка. Я не хотів би, щоб лучанами керували брехуни. Я — за те, щоб до влади в місті прийшла чесна і коректна людина...».

    Володимир Литвинюк доповнив свого колегу:

    «Міжпартійна конференція блоку висунула мене єдиним кандидатом від БЮТ. Партійні «кукловоди» почали тиснути на мене, диктувати свою волю. А коли побачили, що я не буду «ручним» мером, знайшли іншого «єдиного кандидата». Такого, який робитиме все, що вони скажуть... Моя команда на цих виборах намагалася працювати за законом. Свідчення цього — ряд судових процесів, які були нами зініційовані. Зі зрозумілих причин ми не вали ці процеси, але намагалися поставити окремих кандидатів у рамки закону. Прошу вибачення в лучан, що мені не вдалося до кінця відстояти їхні інтереси. Мені соромно за нас усіх, що ми далися себе обдурити...».

    В своїх інтерв’ю народний депутат Євген Кирильчук постійно наголошує, що головою ради стане Анатолій Грицюк. Однак, знаючи відмінність слів та справ голови волинського штабу БЮТ, цілком можна спрогнозувати, що він «здасть» і Анатолія Грицюка, а новим головою облради стане голова Волинської ОДА Володимир Бондар.

    Безумовно, що Володимир Бондар поки відкидає таку можливість. Він продовжує наголошувати, що буде виконувати ті обов’язки, які на нього поклав Президент. Але з посади голови обласної ради значно важче зняти людину, ніж з посади голови ОДА.

    Володимир Бондар також «відхрещується» від причетності до проекту «Шиба — мер». Хоча це звучить, принаймні, дивно: поновлений «Батьківщини» Богдан Шиба був його колишнім першим заступником, святкував свою перемогу у приміщенні «Нашої України», в його команді працювали представники НСНУ, до якого належить і волинський губернатор. Щось занадто багато співпадінь у цій ситуації.

    Післямова

    Напевно дійсно нам, в «європейському» Луцьку, попри різноманітну кількість сайтів, не вистачає у для обговорення політичних подій. Серіал статей, який завершує ця, став таким для лучан, які так чи інакше висловили свою позицію у виборах. Дуже багато «списів» зламано у словесних двобоях. Дуже багато «цікавого» дізналися про кандидатів та їх команди. Але від того чомусь не стало нікому легше, а політичному житті не стало чистіше...

    Віталій Буряк, "ЗІК"

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.