• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Тернопільщина поствиборча: від прогнозів до реальності
    Опубликовано: 2006-04-06 12:02:00

    Результати виборів-2006 на Тернопільщині були очікуваними і не суттєво відрізняються від прогнозів тернопільських експертів напередодні 26 березня. Тернопільщина, як і на виборах Президента України, проголосувала майже всуціль «помаранчево», з різницею тільки, що на перше місце вийшла не «Наша Україна», а БЮТ.

    Тернопільська обласна рада

    Прогнози

    «На виборах до Тернопільської обласної ради першим номером проходить «Наша Україна», на другому місці БЮТ. Кращі шанси пройти до обласної, ніж до міської ради, є у соціалістів. СПУ має велику підтримку у північних районах Тернопільщини – Кременецькому, Шумському, Лановецькому. Там дуже сильні партійні осередки Соціалістичної партії. Гарні шанси пройти до Тернопільської обласної ради мають Пора–ПРП, «Наша Батьківщина – Тернопільщина», Блок Ярослава Демидася, Український народний блок Костенка і Плюща.

    Взагалі, останнім часом Блок Костенка і Плюща суттєво поліпшив свій рейтинг, тому що у них з’явилася більш активна реклама, де вони обстоюють соціальні питання, національну ідею і в багатьох розчарованих це знаходить підтримку. Український народний блок Костенка і Плюща для багатьох – уособлення своєї партії, своєї політичної структури.

    Я б вивів Блок Костенка і Плюща на третє місце за шансами пройти у Тернопільську обласну раду і за шансами отримати вплив у новообраній облраді, на четверте – соціалістів. Хоча домінуючими у новій обласній раді будуть дві політичні сили – НУ і БЮТ», — Микола Мартинчук.

    «На мою думку, прохідні у Тернопільську обласну раду: БЮТ, «Наша Україна», «Пора», СПУ, «Наша Батьківщина – Тернопільщина»… Говорячи про майбутню більшість у Тернопільській обласній раді, то там є дуже багато партій, в яких одна ціль. Особливо це стосується «помаранчевих» сил, які були разом ще на Майдані: БЮТ, «Наша Україна», соціалісти.

    Я не впевнена, що одна політична сила зможе сформувати більшість в обласній раді. I я думаю, що це буде цілком нормально, якщо у Тернопільській облраді сформується опозиція. Якщо нема опозиції – нема дієвої роботи. І я припускаю, що певні опозиційні течії у Тернопільській облраді будуть», — Тетяна Тарасенко.

    Реальність

    За даними Тернопільської обласної територіальної виборчої комісії, на виборах до Тернопільської обласної ради прохідний бар’єр подолали п’ять політичних сил: Блок Юлії Тимошенко – 34,49 відсотка, «Наша Україна» – 31,27 відсотка, Український народний блок Костенка і Плюща – 8,65 відсотка, СПУ – 3,30 відсотка, «Пора» – 3 відсотки.

    Фактично, БЮТ і «Наша Україна» «до фінішу» прийшли з майже однаковим відсотком голосів. І тут експерти майже не помилилися. Особливо Микола Мартинчук. Він, «як в аптеці», «вирахував» третє місце Українського народного блоку Костенка і Плюща і четверте – СПУ.

    Що ж до опозиції у новій Тернопільській обласній раді, то натяки на неї, можна сказати, вже є. Проте, судячи з усього, опонуватимуть між собою сили не полярної політичної орієнтації (такі в Тернопільську обласну раду просто не пройшли), а цієї ж «помаранчевої», тобто колишні соратники по Майдану. Основна інтрига закручується навколо створення більшості у Тернопільській облради, а, відтак, — навколо кандидатури нового голови облради. Уже відомо, що БЮТ набрав просту більшість на виборах до Тернопільської облради.

    Однак перейти йому дорогу у створенні абсолютної більшості можуть «Наша Україна» і Український народний блок Костенка і Плюща, які вже ведуть попередні перемовини про можливе об’єднання. Якщо така коаліція відбудеться, то головою Тернопільської облради цілком може стати ставленик нашоукраїнців, а не бютівців.

    Лідер Блоку Юлії Тимошенко на Тернопільщині Василь Деревляний розуміє усю складність ситуації, про що він говорив на своїй недавній прес-конференції, наголосивши, що не хоче мати нічого спільного ні з Ярославом Джоджиком (лідер блоку Костенка-Плюща на Тернопільщині), ні з Олегом Гуменюком (лідер тернопільських нашоукраїнців), оскільки обоє з них, на думку Василя Деревляного, у майбутній облраді лобіюватимуть суто «свої бізнесові інтереси». Водночас лідер тернопільських бютівців висловив готовність співпрацювати з іншими представниками нашоукраїнців та ів блоку Костенка-Плюща.

    Тернопільська міська рада

    Прогнози

    «До Тернопільської міської ради гарантовано пройдуть тільки дві політичні сили: БЮТ і «Наша Україна»... Шанс подолати тривідсотковий бар’єр мають, хоча і балансують на межі трьох відсотків, ВО «Свобода», Український народний блок Костенка і Плюща, Пора–ПРП і СПУ. У новообраній Тернопільській міськраді будуть тертя між БЮТ та НУ. Зрозуміло, що, як сила, більш-менш структурована, визначена, люди, які мають рівень, досвід, — це є «нашоукраїнці».

    Там є лідери, є програма. За великим рахунком, при будь-яких розкладах, у новообраній Тернопільській міськраді буде хаос, безлад, бо буде 60 депутатів, а в партійних списках – дуже різні люди, серед яких багато випадкових. Без сумніву, колотнеча буде. І хто б не був головою Тернопільської міської ради, до нього буде опозиція», — Микола Мартинчук.

    «100 відсотків, що пройде БЮТ, 100 відсотків – «Наша Україна». Далі – соціалісти, оскільки вони також «помаранчеві» з часу Майдану (можливо, раніше так би не було, зважаючи на галицький менталітет). Також, наскільки мені відомо, після багатьох приїздів Олега Тягнибока у Тернопіль значно поліпшило свої шанси пройти у Тернопільську міськраду Всеукраїнське об’єднання «Свобода».

    І, звичайно, гарні шанси в Українського народного блоку Костенка і Плюща, а також у «Пори» та у Народного блоку Литвина. Відносини ж майбутньої міської ради і новообраного мера будуть складні, якщо можна одним словом охарактеризувати. Оскільки, справді, дуже важко сказати, хто буде мером», — Тетяна Тарасенко.

    Реальність

    До Тернопільської міської ради пройшли 6 політичних партій та блоків: БЮТ – 22,24 відсотка, «Наша Україна» – 18,52 відсотка, Український народний блок Костенка і Плюща – 12,86 відсотка, ВО «Свобода» – 4,2 відсотка, «Пора» – 3,66 відсотка, СПУ – 3,54 відсотка.

    Оплески Миколі Мартинчуку! Знову «вв», чи то пак, «вирахував» усіх, хто пройде до Тернопільської міськради. І майже не помилилася Тетяна Тарасенко, дещо недооцінивши шанси соціалістів.

    Щодо прогнозу головного редактора «Нової Тернопільської газети», що «у новообраній Тернопільській міськраді будуть тертя між БЮТ та НУ», то знову – у десятку! Ще не остигло чорнило на підписах під протоколами дільничних комісій, а тертя є вже. На своїй прес-конференції лідер тернопільських бютівців Василь Деревляний пообіцяв новому меру Тернополя Романові Заставному (Заставний є ом НСНУ), що спокійного життя БЮТ йому не дасть. «Поої співпраці я не обіцяю. Ми змусимо мера виконувати його ж передвиборчу програму, а то наобіцяти можна багато», — сказав Василь Деревляний.

    Вибори міського голови Тернополя

    Прогнози

    «Тут інтрига більша, ніж у Лізі чемпіонів. Не спрогнозуєш. Може бути хтось один із п’ятірки: Богдан Левків, Роман Заставний, Зеновій Щепановський, Анатолій Кучеренко, Володимир Мариновський. Також є ще низка кандидатів (Вадим Перець, Михайло Ратушняк, Анатолій Вихрущ), які можуть «повідбирати» голоси від тієї, на мою думку, першої п’ятірки», — Микола Мартинчук.

    «У будь-якому випадку вимальовується п’ятірка лідерів у змаганні за крісло міського голови Тернополя. Оскільки, на мою думку, шанси рівні в усіх, то, аби не виділяти нікого за місцями, я назву їх в алфавітному порядку: Вихрущ, Заставний, Левків, Перець і Щепановський», — Тетяна Тарасенко.

    Реальність

    На виборах міського голови Тернополя переміг 33-річний голова правління ВАТ «Птахофабрика «Тернопільська», НСНУ, самовисуванець Роман Заставний. Він набрав 20,11 відсотка голосів виборців.

    На другому місці директор Тернопільської фірми «Будівельник» Зеновій Щепановський – 14,5 відсотка голосів, третє місце у директора товариства АНТ (офіційний представник «Оболоні» у Тернополі), висуванця на мера від Українського народного блоку Костенка і Плюща Михайла Ратушняка – 13,31 відсоток, четвертим у перегонах на мера став чинний міський голова Тернополя, підтриманий місцевими нашоукраїнцями, Богдан Левків – 9,11 відсотка голосів, і п’яте місце у двічі екс-мера Тернополя, голови ТОО НДП Анатолія Кучеренка – 7,37 відсотка голосів.

    Абсолютно точно не вв ніхто з наших експертів. Директор ПМП «МВМ» Володимир Мариновський, якого Микола Мартинчук включив у ймовірну першу п’ятірку, набрав тільки 2,61 відсотка голосів виборців (10-те місце). І заступник голови Тернопільської облдержадміністрації з гуманітарних питань, голова Тернопільської міської організації НРУ Анатолій Вихрущ, місце у першій п’ятірці якому прогнозували обоє експертів, зайняв тільки шосте місце із 5,93 відсотками голосів.

    Фактично, карти сплутав усім ще один кандидат у мери — голова товариства «Дім», шеф-редактор газети «У кожен дім» Вадим Перець. Акурат напередодні виборів Вадим Перець закликав мешканців Тернополя підтримати своїми голосами Романа Заставного (часу для того, аби офіційно зняти свою кандидатуру з перегонів, у Перця не було). Відтак, не відбулося того, що прогнозував Микола Мартинчук, а саме – що Вадим Перець, Анатолій Вихрущ та Михайло Ратушняк відберуть голоси у явних лідерів.

    Те, що Перець віддав голоси своїх виборців Заставному, стало потужним фактором його перемоги. Однак не єдиним. До перемоги цього кандидата немало спричинився і бренд «Нашої України», під яким Роман Заставний йшов на вибори (біг-борди «помаранчевого» хлопця по всьому місту зіграли свою роль у свідомості «помаранчево» орієнтованих виборців, а такими тернополяни є уже кілька політичних сезонів поспіль).

    І, нарешті, повною несподіванкою для всіх стало третє місце Михайла Ратушняка. За порівняно короткий період він зумів провести свою кампанію досить ефективно і залишити у свідомості виборців однозначно позитивне ставлення до своєї кандидатури. Позитивніше навіть, аніж до чинного мера Тернополя Богдана Левківа чи до двічі екс-мера Анатолія Кучеренка, чи до головного гуманітарія області і головного рухівця Тернополя Анатолія Вихруща.

    "Західна iнформаційна корпорація"

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.