• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • На купівлю житла українці за два роки позичили майже 8 млрд. гривень
    Опубликовано: 2005-12-05 09:43:00
    Ринок зріс у 2,5 рази і це не межа, кажуть фінансисти. Іпотечні кредити в банківських портфелях становлять лише 6%.
    Квартира за будь-яку ціну - схоже, таку позицію сповідують більшість українців, бо за останні три роки ринок іпотеки зріс у двадцятеро. Квадратні метри дочають, відсотки по кредитах не меншають, проте житло так і залишається дефіцитом. Щоправда, фінансисти визнають, ситуацію спровоковано штучно, особливо у великих містах, де будівництво і перепродаж дає по 300% рентабельності. Клієнти банків намагаються повернути борг якнайшвидше.
    Сергій Волков, президент фінансової іпотечної компанії: "Пропонують кредити на 20 років, але ми всі знаємо, що десь через 3-5 років кредит буде погашено, а це не властиво для іпотечних кредитів".
    Через намагання якнайшвидше позбутися позики, на ринку народилася нова послуга – перекредитування в іншому банку, прогнозують масові переходи клієнтів. Окрім того, банки поки не дають грошей під незавершене будівництво.
    Сергій Волков, президент фінансової іпотечної компанії: "Земля не продається під будівництво багатоквартирних будинків, а надається в короткострокову оренду".
    Без застави немає і позики. Кажуть, щоб зібрати всі підписи і документи для відведення землі, треба рік-півтора, заявлене будівництво затягується. Всі розраховують на впровадження іпотечних облігацій. За рахунок їхнього продажу страховикам чи пенсійним фондам, банки мали б довгі гроші, які вкладали б в іпотеку.
    Антон Сергеєв, виконавчий директор Української національної іпотечної асоціації: "Цей ринок буде ставати більш прозорим, більш професійним, більш структурованим".
    Втім, експерти кажуть, щоб запустити повноцінний обіг якихось паперів, року може не вистачити, навіть попри ухвалення закону.
    ICTV


    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.