• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • У вересні 2024 року інфляція в Україні досягла 8,6% у річному вимірі
    Опубликовано: 2024-10-11 12:01:43

    У вересні 2024 року інфляція в Україні досягла 8,6% у річному вимірі, що демонструє значне прискорення у порівнянні з попередніми місяцями, повідомляє Державна служба статистики. Ці дані вказують на подальше підвищення споживчих цін на різні товари та послуги, що має важливий вплив на купівельну спроможність населення.

    У порівнянні із серпнем 2024 року, загальний рівень інфляції на споживчому ринку зріс на 1,5%, а з початку року інфляція становить 6,5%. Базова інфляція, яка не враховує коливань цін на енергоносії та продукти харчування, також піднялася на 1,7% порівняно з серпнем, досягнувши 6,6% з початку року.

    У вересні помітно подорожчали продукти харчування та безалкогольні напої. Загалом їх ціни зросли на 1,8%. Найбільш відчутним було підвищення вартості яєць, які подорожчали на 12,1%. Ціни на овочі, молоко, молочні продукти, соняшникову олію та інші продукти також зросли в діапазоні від 1,1% до 3,8%. Водночас ціни на цукор і фрукти дещо знизилися – на 1,8% та 0,2% відповідно.

    Алкогольні напої та тютюнові вироби також подорожчали, їх ціни зросли на 1,4%, причому тютюнові вироби стали дорожчими на 2,6%. Одяг і взуття здорожчали на 7,8%, при цьому одяг зріс у ціні на 7,9%, а взуття – на 7,7%, що може бути пов'язано з початком нового осіннього сезону.

    У сфері охорони здоров’я ціни піднялися на 1,4%, головним чином через подорожчання амбулаторних послуг (на 2,1%) та фармацевтичної продукції (на 1,6%). Крім того, транспортні витрати також зросли на 0,8%, що обумовлено подорожчанням палива на 1,0%. Однак проїзд у залізничному пасажирському транспорті знизився на 3,0%, що стало приємною новиною для пасажирів.

    Послуги в сфері освіти зазнали найбільшого підвищення – на 10,1%, при цьому вартість вищої освіти зросла на 11,8%, а середньої – на 11,1%. Це зростання, ймовірно, відображає загальні тенденції підвищення витрат на освіту в країні.

    Нагадаємо, що в серпні 2024 року також спостерігалося зростання цін на яйця та овочі (на 7,1% та 5,2% відповідно). Загалом за підсумками 2026 року очікується сповільнення інфляції до 5%, що має стабілізувати економічну ситуацію та зменшити тиск на гаманці українців.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.