• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Зростання цін на молоко в Україні: причини та наслідки.
    Опубликовано: 2024-07-11 17:08:04

    На початку липня в Україні зросли закупівельні ціни на молоко через нестачу сировини та збільшений попит з боку молокопереробних підприємств. Про це повідомляє аналітик Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі.

    За його словами, середня закупівельна ціна молока екстра ґатунку на 1 липня становила 13,84 грн/кг без ПДВ, що на 15 копійок більше, ніж місяць тому. Вартість молока цього ґатунку в господарствах коливається від 13,20 до 14,30 грн/кг без ПДВ, причому верхня межа зросла на 20 копійок, а нижня залишилася незмінною.

    Молоко вищого ґатунку також подорожчало до 13,84 грн/кг без ПДВ, що на 15 копійок більше, ніж минулого місяця. Ціни на цей тип молока варіюються від 13,20 до 14,30 грн/кг без ПДВ. За даними моніторингу першої половини червня, нижня межа ціни не змінилася, а верхня збільшилася на 20 копійок.

    Молоко першого ґатунку наразі коштує в середньому 13,04 грн/кг без ПДВ, що на 9 копійок більше, ніж місяць тому. Мінімальна ціна в господарствах складає 12,65 грн/кг і залишилася на рівні попереднього місяця, тоді як максимальна ціна зросла на 15 копійок і становить 13,35 грн/кг.

    Відповідно, середньозважена ціна трьох ґатунків молока склала 13,57 грн/кг без ПДВ, що на 13 копійок більше, ніж місяць тому.

    Кухалейшвілі підкреслює, що з кінця червня попит на молоко-сировину в Україні перевищив існуючу пропозицію, що призвело до підвищення цін на початку липня. За його словами, підвищення цін на паливо ще не встигло вплинути на вартість молока на заводах, але дефіцит сировини вже вплинув на зростання середньої ціни на 55 копійок на спотовому ринку в порівнянні з червнем.

    Аналітик прогнозує, що закупівельні ціни можуть продовжити зростати, якщо пропозиція молока-сировини на внутрішньому ринку буде скорочуватися. Він зауважує, що молокопереробні підприємства вже стикаються з певною нестачею сировини, що додатково підсилює ціновий тиск.

    Таким чином, ситуація на ринку молока в Україні свідчить про можливе подальше зростання цін, що може вплинути на всю молочну галузь країни. Аграрії та виробники змушені адаптуватися до нових умов, шукаючи способи збільшення виробництва та ефективності, щоб задовольнити зростаючий попит.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.