• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Малина для заморозки: ціни та прогнози на 2024 рік
    Опубликовано: 2024-06-18 12:09:15

    Українські компанії, що займаються заморожуванням малини, вже оприлюднили перші ціни на закупівлю цієї ягоди, хоча сезон оптових закупівель лише розпочинається. Ціни значно різняться залежно від регіону: у центральних та західних областях вони вищі, тоді як у Вінницькій та Хмельницькій областях є найнижчими.

    За даними аналітиків EastFruit, на Львівщині середня ціна становить 42-44 грн за кг, що еквівалентно $1,00-1,05 або близько 1 євро за кг. У Київській та Житомирській областях ціни наближаються до 45-50 грн за кг, або $1,1-1,2. У Хмельницькій та Вінницькій областях ціна складає приблизно 35 грн за кг, що дорівнює $0,85.

    Фермери не надто задоволені такими цінами, хоча вони значно вищі за минулорічні. Багато виробників знають про зростання цін на зовнішніх ринках і очікують ще вищих ставок. Опитування показало, що більшість професійних учасників ринку та фермерів вважають, що ціни на якісну малину у 2024 році досягнуть 50-70 грн за кг, що становить від $1,2 до $1,8 за кг.

    Ціни, оголошені на початку сезону, зазвичай стосуються закупівлі малини у невеликих обсягах від господарств населення. Для сільгосппідприємств, які постачають більші партії однорідної продукції з усіма необхідними документами, ціни в середньому на 10-15% вищі.

    Необхідно також враховувати складну ситуацію з терористичними атаками з боку агресора на інфраструктуру України. Масовані ракетні удари та атаки дронами на електростанції спричиняють дефіцит електроенергії, що значно впливає на можливість заморожування ягід.

    "Незважаючи на високі ціни на заморожену малину, процес заморожування вимагає безперервної подачі електроенергії. Ситуація в енергосистемі України підвищує ризики для заморозників, які вони намагатимуться врахувати у ціні закупівлі, а також зростаючі витрати на електроенергію," — пояснює Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

    Попри всі складнощі, можливості для підвищення закупівельної ціни на малину в Україні існують. Вартість збору малини у 2024 році зросте в середньому до 50 центів США за кг через нестачу робочої сили. Світові ціни на заморожену малину високої якості нині формуються ближче до $3 за кг.

    Середня маржа українських заморозників за останні роки коливалася близько $1,2 за кг. Враховуючи нові ризики, теоретично вони можуть платити за великі оптові партії малини щонайменше $1,5 за кг або близько 60 грн за кг.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.