• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Прогноз УКАБ: як скоротяться посівні площі для зернових у 2024 році
    Опубликовано: 2024-02-09 15:03:47

    В Українському клубі аграрного бізнесу (УКАБ) розрахували, що у 2024 році посівні площі під олійними культурами можуть скоротитися на 16%, а під зерновими на 17% в порівнянні з попереднім роком. Про це повідомила керівниця аналітичного відділу УКАБ Світлана Литвин у розмові з виданням Delo.ua.

    "Прогнозуючи сценарії розвитку подій, ми розглядаємо оптимістичний та песимістичний варіанти. За оптимістичного сценарію посівні площі зменшаться на 3%, до 18,6 млн гектарів, при цьому під олійними культурами збільшаться на 1%, до 8,4 млн гектарів. Але за песимістичним сценарієм ці показники становитимуть 17% зменшення, до 16,0 млн тонн, та 16% зменшення, до 6,9 млн гектарів відповідно", - розповіла експертка.

    Литвин також зазначила, що рослинництво вже другий рік поспіль є збитковим. У 2022 році всі види зернових та олійних культур принесли збитки, а у 2023 році частина олійних культур вже стала мінімально прибутковою. Це ставить перед аграріями серйозні фінансові виклики у плані закупівлі ресурсів для посівів.

    Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський також попередив, що урожай зернових у 2024 році буде меншим через зменшення рентабельності виробництва. Він не виключив можливості залишити деякі поля не засіяними через високі витрати та низьку рентабельність.

    Уже за січень-листопад 2023 року експорт української агропродукції склав 19 637 млн доларів, що на 7% менше порівняно з аналогічним періодом 2022 року. Але частка агропродукції у загальному експорті країни збільшилася до 62%, що свідчить про лідерство аграрного сектору в експортній структурі.

    Подальша доля посівних площ та врожаю у 2024 році буде залежати від розвитку ситуації на ринку та специфіки кожного господарства.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.