• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Сільськогосподарське машинобудування України в умовах втрати експортного потенціалу
    Опубликовано: 2023-10-03 17:06:05

    У 2023 році українське сільськогосподарське машинобудування продовжує стикатися зі скороченням обсягів експорту сільськогосподарської техніки, яка раніше була однією з ключових статей експорту країни. Про це повідомив Ярослав Навроцький, старший науковий співробітник Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки".

    Основною причиною цього скорочення є ряд факторів, серед яких важливим було знищення, пошкодження і окупація підприємств сільськогосподарського машинобудування Росією внаслідок агресії на територію України.

    Крім того, російська агресія призвела до втрати ринків збуту в Росії та Білорусі, де раніше знаходилися великі замовлення на українську техніку.

    Погіршення економічного стану аграрних підприємств в Україні також підвищило попит на внутрішньому ринку на вітчизняну техніку, яка є більш доступною в порівнянні з імпортною.

    Спад обсягів експорту особливо вплинув на сільськогосподарські трактори, які були ключовим експортним продуктом України до Росії до 2019 року.

    Спільно з обсягами торгівлі тракторами, експорт посівної, садильної і розсадосадильної техніки також скоротився в 2022 році.

    Утім, винятком стали розкидачі та розподільники мінеральних добрив, які продемонстрували підвищення якості та конкурентоспроможності на світовому ринку.

    Експерти Інституту аграрної економіки вважають, що спад експорту сільськогосподарської техніки буде тривати, принаймні, до закінчення російської агресії на території України. Для відновлення та модернізації галузі потрібна виважена державна політика, залучення інвестицій, підтримка бізнесу та розвиток кадрового потенціалу.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.