• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Обряд приготування зливаної каші в Карнаухівці - нематеріальна культурна спадщина України
    Опубликовано: 2023-08-08 13:01:56

    Ще один традиційний обряд поповнив перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України. Зливана каша, яка приготовлюється у селищі міського типу Карнаухівка на Дніпропетровщині, тісно пов'язана з історією цього місця з часів його заснування у 1737 році. Про надання статусу нематеріальної культурної спадщини зливаної каші повідомило Міністерство культури та інформаційної політики України.

    Свою назву "зливана каша" страва отримала завдяки тому, що готувалася гуртом, а обряд приготування був пов'язаний з символічним відзначенням завершення весняних польових робіт. Мешканці селища, у святковому вбранні, збиралися на відкритих майданчиках і зносили продукти. Залежно від того, які продукти принесли мешканці, кожен готував свою унікальну версію зливаної каші. Саме тому єдиного рецепта приготування не існує, і основні принципи передаються з покоління в покоління.

    Для приготування зливаної каші використовують великий п'ятивідерний казан та різні інгредієнти, такі як пшоно, рис, картоплю, сало, курячий гуляш, яйця, цибулю та спеції. Готують цю страву просто неба на вогнищі, завдяки чому вона має неперевершений смак і особливий колорит.

    Зливана каша є не тільки кулінарним досвідом, але й засобом об'єднання громади. Цей обряд має важливе значення для місцевої спільноти, оскільки він сприяє підтримці традицій та пам'яті про минуле.

    Традиційний обряд приготування зливаної каші в Карнаухівці додається до інших цінних елементів нематеріальної культурної спадщини України. Це свідчить про багатство національного культурного досвіду та різноманітність народних традицій, які передаються з покоління в покоління, зберігаючи свою актуальність і значення для сучасного суспільства. Збереження та популяризація таких обрядів є важливим завданням для підтримки української культурної спадщини та її подальшого розвитку.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.