• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • У Каховському водосховищі через обміління почала вмирати риба: якими будуть збитки
    Опубликовано: 2023-06-08 10:01:19

    Унаслідок знищення Каховської ГЕС збитки для рибної галузі від загибелі лише дорослих особин можуть сягнути 95 000 тонн, або близько 4 млрд грн, повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства.

    Збитки від загибелі усіх біоресурсів, за попередніми розрахунками, становитимуть до 10,5 млрд грн.

    "Вже фіксується загибель риб, як молоді, так і дорослих особин. Щойно закінчився період нересту і внаслідок падіння рівня води ікра висохне на змілілих ділянках", – сказано в повідомленні.

    Окрім того, фауна водосховища, винесена з потоком води  у заплави, що утворилися нижче греблі Каховської ГЕС, також загине. При зниженні повеневої хвилі ці біоресурси опиняться на суходолі.

    Ще однією проблемою стане потрапляння і загибель прісноводної риби та інших біоресурсів у солоній воді Чорного моря. Чорноморська фауна від великого напливу прісної води також може загинути.

    Техногенна катастрофа зупинить водопостачання 31 системи зрошення полів Дніпропетровської, Херсонської та Запорізької областей. У 2021 році ці системи забезпечували зрошення на 584 000 га, з яких збирали близько 4 млн тонн зернових і олійних культур на суму близько $1,5 млрд.

    У 2023 році на правому березі Дніпра працюють лише 13 зрошувальних систем.

    "Терористичний акт на Каховській ГЕС фактично залишив без джерела води 94% зрошувальних систем у Херсонській, 74% – в Запорізькій та 30% – у Дніпропетровській областях", – зазначається у повідомленні.

    Знищення Каховської ГЕС призведе до того, що поля на півдні України вже наступного року можуть перетворитися на пустелі. Без Каховського водосховища постраждають не лише аграрії – без питної води залишаться люди.

    Віра Касіян

    ЛIГАБiзнесIнформ

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.