• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Слабкий попит утримує соєву олію на більш ніж дворічному мінімумі
    Опубликовано: 2023-06-06 15:24:13

    Слабкий попит утримує соєву олію на більш ніж дворічному мінімумі

    Готівкові ціни на вантажі соєвої олії в Південній Америці на умовах FOB коливаються на рівні більш ніж дворічних мінімумів, при цьому попит за кордоном все ще не зростає, оскільки конкуруючі харчові олії пропонують привабливі знижки, повідомили джерела на ринку S&P Global Commodity Insights.

    24 травня Platts оцінила аргентинські ціни FOB Up River та бразильські ціни FOB Paranaguá на липневі дати, при завантаженні на початку місяця на рівні 881,85 долара за тонну, що наближається до мінімумів, небачених з жовтня 2020 року. Обидві оцінки цін знизилися на понад 1000 доларів за тонну з моменту досягнення історичних максимумів у квітні 2022 року.

    “Соєва олія не може залучити багато покупців, оскільки ціни на соняшникову олію в Причорномор’ї значно знижено, а в Росії на даний момент є значна пропозиція”, – сказав Анілкумар Багані, керівник відділу товарних досліджень у брокерській компанії з продажу харчових олій Sunvin Group.

    Справді, прямі ціни на чорноморський соняшник на умовах FOB 24 травня були зі знижкою 150 доларів за тонну порівняно з вартістю соєвої олії на умовах FOB у Південній Америці, показали дані Platts. Продукція з Аргентини та Бразилії також була приблизно на 50 доларів за тонну дорожчою порівняно з постачанням сирої пальмової олії з Індонезії на умовах FOB.

    “Запаси рослинної олії в Китаї та Індії трохи скоротилися, але ріпакова олія російського, європейського походження і з ОАЕ дешевша, як і чорноморська олія”, – прокоментував Багані. “Імпорт ріпакової олії Китаєм із цих країн зростає, тоді як Індія зараз наповнена поставками соняшникової олії”.

    У цьому контексті базові ціни на соєву олію в Південній Америці на умовах FOB, як і раніше, були зі суттєвою знижкою порівняно з ф’ючерсами товарної біржі Чикаго, навіть незважаючи на те, що базові ф’ючерсні контракти нещодавно впали до дворічних мінімумів.

    Базис FOB Up River та FOB Paranaguá для липневого навантаження оцінили 24 травня на рівні мінус 800 пунктів до липневого контракту CBOT (N). За даними Platts, у цей же час рік тому обидва ф’ючерси були близькі до нуля по відношенню до ф’ючерсів CBOT.

    За такого сценарію збільшення поставок з Росії і навіть серйозні втрати врожаю в Аргентині, яка зазвичай є найбільшим у світі експортером соєвої олії, виявилося недостатньо, щоб зупинити міжнародне зниження цін у ланцюжку поставок рослинних олій, повідомляє S&P Global Commodity Insights. .

    Зернова біржа Буенос-Айреса оцінює виробництво аргентинської сої в 21 млн. тонн порівняно з майже 50 млн. тонн, очікуваними на початку 2023-24 сільськогосподарського року (квітень-березень).

    Згідно з останніми даними Асоціації виробників олійних культур Abiove, експорт соєвої олії з Бразилії у 2023 році, ймовірно, скоротиться до 2,15 млн. тонн з 2,59 млн. тонн у 2022 році. Це відбувається навіть на тлі рекордного врожаю 155 мільйонів тонн і рекордних 53 мільйонів тонн переробки.

    https://ukragroconsult.com/

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.