• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Експерт назвав розмір земельного банку, який дозволяє агровиробнику бути ефективним
    Опубликовано: 2023-05-31 11:05:17

    Починаючи з 2000 року український аграрний сектор жодного року не був збитковим, а його середня дохідність становила близько 20%. Навіть у воєнний рік він спрацював у плюс, хоча точна дохідність ще не розрахована. Про це розповів під час конференції з інвестицій «Invest Talk Summit» генеральний директор компанії з управління активами «SI Capital» Роман Сазонов.

    Починаючи з 2000 року український аграрний сектор жодного року не був збитковим, а його середня дохідність становила близько 20%.

    Щоб бути високоефективною, агрокомпанії слід володіти земельним банком від 5 до 10 тис. гектарів, зазначає Сазонов.

    «Щоб придбати 1 тис. га потрібно близько $3 млн. При цьому, зважаючи на витрати на техніку, адміністративні витрати, потребу в елеваторі, на такій ділянці ефективно не попрацюєш», — говорить він.

    Потенціал зростання дохідності
    З кожним роком агросектор демонструватиме кращі результати, адже грунти дозволяюють підвищувати врожайність.

    Важливим фактором має стати запровадження технологій точного землеробства. «За кілька років до повномасштабного вторгнення воно вже почало розвиватись у нас. Адже агровиробники реагували на подорожчання пального, добрив та розуміли, що їх потрібно використовувати більш ефективно», — зазначив Сазонов.

    Основна проблема, з якою зараз зіштовхується вітчизняне сільське господарство — труднощі експорту агропродукції через чорноморські порти. «Доки вона не буде вирішена, фермери отримуватимуть нижчі прибутки, адже ціна на агропродукцію занижена, а кореляції з ціною на світових ринках практично немає», — каже експерт. На його думку, проблема морського експорту буде вирішена вже цього року.

    Про «Invest Talk Summit»
    27 травня відбулась конференція з інвестицій «Invest Talk Summit», організована сайтом «Мінфін» за підтримки Академії «Мінфіну» та Finance.ua.

    У конференції взяли участь інвестори, власники провідних українських компаній, керівники та експерти у сфері фінансів. Вони обговорили поточну ситуацію в економіці та прогнози її подальшого розвитку, а також дали свої рекомендації щодо інвестицій на ринку нерухомості, криптовалют, збалансування інвестиційного портфелю тощо.

    Інф. minfin.com.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.