Цього сезону в Україні збільшилася пропозиція спаржі, ціни дещо вищі, але продавати стало складніше. Такими спостереженнями у своїй колонці на AgroTimes поділився Олександр Журавель, власник ФГ “Аспарагус Журавля” на Полтавщині, пише agronews.ua.
“Загальний тренд: цього року продавати спаржу набагато важче, ніж було торік”, – зазначив він.
Основний ринок збуту цього фермера – Київ. І хоча торік у Києві людей було менше, ніж зараз, однак і продавців спаржі теж було менше. Нині торгових точок загалом більше, активно працюють супермаркети, дрібні магазинчики, тож конкуренція значна.
“Що стосується ринку спаржі в Україні, то він постійно трансформується. Починають активніше віддавати врожай плантації, які висаджувалися фермерами перед війною. З іншого боку, кілька найбільших спаржевих плантацій, які розміщувалися в Херсонській області, досі в окупації”, – зазначив Олександр Журавель.
За його словами, обізнаність населення про спаржу як продукт для здорового харчування за останній рік суттєво зросла.
“Тобто покупці свідомо її шукають і хочуть мати в раціоні здорову їжу”, – уточнив виробник.
Цього року торгувати спаржею починали з 300 грн/кг, тоді як торік продавали по 200 грн/кг. У поточному році ціна може знизитися до 250 грн/кг.
Інф. agronews.ua
agrinews.com.ua