• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Рентабельність вітчизняних агропідприємств критично знизилася
    Опубликовано: 2023-04-21 16:01:38

    Показник EBITDA великих українських агрохолдингів знизився у 2022 році більше ніж учетверо, як порівняти з 2021 роком – до $207/га проти $857/га. Про це свідчать результати дослідження проєкту Agrohub Benchmarking, пише agronews.ua.

    Рентабельність оборотного капіталу продемонструвала зниження у 4,8 раза: 19% у 2022 році проти 91% роком раніше.

    Серед основних причин падіння рентабельності аналітики називають подорожчання ресурсів і зниження цін на агропродукцію. Ці чинники вкупі зі складнощами логістики та збуту становлять найбільші фінансові ризики для аграріїв. І ця тенденція зберігається у 2023 році.

    Так, тепер на добрива підприємства витрачають майже вдвічі більше: ця стаття витрат зросла на 94% у сезоні-2022, як порівняти з 2021 роком.

    Ціни на паливо у 2022 році підвищилися на 70%. Також подорожчали, хоча й не так критично, й інші ресурси, як-от ЗЗР, запасні частини. Втім, загалом через економію ресурсів агропідприємства суттєво знизили кількість техоперацій у полі, тобто кількість проходок техніки в полі, добрив, ЗЗР тощо, що не найкращим чином вплинуло на показники врожайності.

    За рік повномасштабної війни знизилися і ціни на основні агрокультури: пшеницю, соняшник, кукурудзу та сою. Ситуація ускладнюється суттєвим розривом між внутрішніми та світовими цінами, що змушує виробників нести додаткові витрати під час збуту.

    Водночас ризики погодних умов також ніхто не скасовував: пізня весна, затяжні осінні дощі та теплий кінець року 2022, що змусив відтягувати збирання кукурудзи.

    «Результати дослідження також свідчать, що компанії намагаються пристосуватися до нових умов і внести зміни до структури посівних площ», – зауважила Оксана Боброва, керівниця напряму Agrohub Benchmarking.

    Інф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.