• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україна вперше в історії стане рекордсменом з експорту яблучного концентрату
    Опубликовано: 2023-04-20 16:02:00

    Українські експортери яблучного концентрату продукції посилюють свої позиції на світовому ринку попри воєнні дії та проблеми логістики. Про це повідомляє EastFruit, пише agronews.ua.

    «Так, з липня по січень сезону-2022/23 експорт яблучного концентрату з України досяг 90 тис. т. Цей обсяг не тільки є рекордним для розглянутого періоду, а й перевищує експорт за деякі попередні сезони загалом. Таким чином, за збереження навіть мінімальних обсягів постачань у наступні місяці, вже є всі передумови заявляти, що країна встановить історичний рекорд продажів цієї продукції за кордон за підсумками всього сезону-2022/23», — стверджують аналітики.

    Зазначається, що ще на початку серпня минулого року було очевидно, що світовий ринок цієї продукції відновлюється після спаду через COVID-19. Крім того, очікувалося істотне зниження виробництва яблук у Китаї та США. До того ж в Україні скорочувався ринок свіжих яблук через виїзд населення, а нестача робочої сили та зростання витрат на електроенергію мали призвести до збільшення частки яблук на переробку.

    Основними ринками збуту для українського яблучного концентрату залишалися країни ЄС і США, причому останні тільки безпосередньо за липень-січень сезону-2022/23 імпортували близько чверті всіх обсягів експорту з України.

    «Перше місце в рейтингу покупців цієї продукції, як і раніше, посідала Польща, яка використовувала яблучний концентрат з України для власної переробки та реекспорту в інші країни ЄС і США», — констатують спеціалісти.

    І додають, що ціни на промислове яблуко цього сезону складали близько 1,80 грн/кг ($0,05/кг). Ціни у поєднанні з браком робочої сили можуть призвести до викорчовування яблуневих садів в Україні вже наступного сезону.

    Інф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.