Австралійська компанія Vow, яка займається культивацією м'яса, виготовила фрикадельки з мамонта. Про це повідомляє The Guardian.
Компанія вже дослідила потенціал понад 50 видів, включно з альпакою, буйволом, крокодилом, кенгуру, павичем і різними видами риб. Над створенням білка м’язів мамонта Vow працювала із професором Ернстом Вулветангом з Австралійського інституту біоінженерії при Університеті Квінсленда. Його команда взяла послідовність ДНК міоглобіну мамонта, ключового м’язового білка, що надає м’ясу смак, і заповнила кілька прогалин за допомогою ДНК слона.
Цю послідовність помістили в стовбурові клітини міобластів вівці, які реплікувалися, щоб вирости до 20 мільярдів клітин, які згодом використовувалися компанією для вирощування м’яса мамонта.
"Це було неймовірно легко і швидко, — сказав Вулветанг. — Ми зробили це за пару тижнів". За його словами, спочатку ідея полягала в тому, щоб виробляти м’ясо додо, але необхідних послідовностей ДНК не існує.
Тефтелі з мамонта ще ніхто не куштував. "Ми не бачили цього білка тисячі років, — сказав Вулветанг. — Тож ми поняття не маємо, як наша імунна система відреагує, коли ми це з’їмо. Але якби ми зробили це знову, ми б, безумовно, могли зробити це таким чином, щоб це було більш приємним для регуляторних органів".
Фрикадельки мамонта будуть представлені у вівторок ввечері в науковому музеї Немо в Нідерландах.
Ярослав Жахалов
agrinews.com.ua