Через високу рентабельність та використання у різних напрямках переробки Продовольча комісія при ООН визнала амарант культурою XXI ст. В Україні в останні роки популярність амаранту також зросла. Про це повідомляє Kurkul.com, пише agronews.ua.
«У сезоні 2020-2021 рр. було зростання посівних площ і ми дійшли вже до 3500 тис. га. У 2022 гарантовано було 1500 га. Якщо врахувати, що війна, а амарант — нішева культура, то це непоганий показник», — розповів голова Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції Олександр Дуда.
Зі слів фахівця, закупівельна ціна амаранту не змінюється вже 4 роки поспіль. Асоціація виробників амаранту та амарантової продукції закуповує у фермерів зерно за ціною 25 тис. грн/т.
«Фермери здають нам амарант, ми його очищуємо, фасуємо, складуємо, зберігаємо і продаємо переробним підприємствам уже по 30 тис. грн/т. Ціна органічного амаранту трішки вища. У 2020 р. він коштував 40 тис. грн/т, а торік ціна зросла до 60 тис. грн/т», — зазначив голова Асоціації.
При цьому завжди існує можливість продати продукцію, через торговельні агромаркети чи соціальні мережі.
Також Олександр Дуда зробив прогноз ціни на 2023 рік.
«У 2022 р. закуповували за ціною 25 000 грн/т. У 2023 ціна буде не меншою. Це точно», — зазначив він.
Інф. agronews.ua
agrinews.com.ua