Говорячи про корисні для здоров’я напої часто називають зелений чай. Однак у надто великих кількостях цей напій здатний завдати шкоди печінці, викликаючи порушення в роботі цього органу аж до печінкової недостатності, пише agronews.ua.
Доктор Херберт Бонковскі (Herbert Bonkovsky) пояснив це наявністю у зеленому чаї кофеїну. Кількість цієї речовини може змінюватись в залежності від сорту та способу приготування, проте при надмірному вживанні зеленого чаю печінка може постраждати від надлишку кофеїну.
Медик закликав позбутися помилок щодо продуктів, які вважаються корисними та дієтичними, наголосивши, що цей статус не робить їх абсолютно безпечними.
Особливе занепокоєння фахівців викликає той факт, що використання трав та зеленого чаю не є об’єктом законодавчого регулювання у багатьох країнах світу. В результаті виробники харчових добавок активно застосовують екстракт зеленого чаю у своїх продуктах, рекламуючи їх як ефективні та безпечні.
Однак, це не завжди так. Одне з досліджень підтвердило гепатотоксичність (здатність викликати структурно-функціональні порушення печінки немеханічними способами) надмірного вживання зеленого чаю на прикладі чоловіка, який вживав добавки для схуднення з екстрактом цієї рослини.
Експерти рекомендують випивати не більше трьох чашок зеленого чаю на день, а якщо людина вживає добавки із екстрактом зеленого чаю, цю дозу слід скоротити.
Інф. agronews.ua
agrinews.com.ua