• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Стали відомі причини різкого росту ціни яєць
    Опубликовано: 2022-10-09 12:02:03

    З початку повномасштабного російського вторгнення яйця були одним із небагатьох продуктів, ціни на які залишилися на довоєнному рівні, проте у вересні ціни на них також злетіли. Це пояснюється кількома причинами, серед яких сезонний фактор, популярність яєць на деякі свята, а також вартість зерна. Про це повідомляє «Фокус».

    За словами Світлани Литвин, аналітика Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ), середня роздрібна ціна на курячі яйця станом на 29 вересня 2022 року становила 40,90 грн за 10 штук, що на 21% більше, ніж місяць тому і на 17% вище, ніж рік тому. Особливо підвищилися ціни на продукцію вищої категорії.

    Водночас за даними Мінфіну, ціна продовжує рости, на початок жовтня вартість яєць у роздрібних мережах коливається від 45 до 48 грн за десяток. Продукцію вищої категорії продають від 60 грн.

    Експерти зазначають, що насамперед на вартість яєць вплинув сезонний фактор — близько 50% домогосподарств знижують пропозицію зі скороченням світлового дня та зниженням температури в Україні.

    «Як у мирні, так і у воєнні часи, на ринку яєць спостерігається сезонне коливання цін. З кінця квітня до серпня ціна зменшується разом із приходом на ринок продукції приватних господарств, а з вересня по грудень птахофабрики знову почали підіймати гуртово-відпускні ціни, що призводить до збільшення споживчих цін», — підтвердила тенденцію Світлана Пашко, старший науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

    Крім того, на ціни на яйця впливають також вартість зерна, зростання попиту на яйця в період новорічних та великодніх свят, сезонна погана несучість курей в осінньо-зимовий період.

    Крім того, війна в Україні також вплинула на подорожчання яєць. Зокрема, поменшало промислове виробництво яєць через окупацію частини територій України, яке за підрахунками вчених Інституту аграрної економіки досягло 25-30%.

    Також істотним фактором підвищення цін на яйця стало збільшення вартості кормів, паливно-мастильних матеріалів, електроенергії, ветеринарних препаратів, вітамінів, кормових добавок, імпортного обладнання. Експерти наголошують, що ціни при цьому ще не досягли свого максимуму.

    Юлія Немцева

    Інф. kurkul.com

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.